POTOPIS: KORZIKA Z OGLEDOM FIRENC, PISE, LUCCE, LIVORNA IN RIMINIJA

Po dolgem času in s članom več smo se odpravili na potovanje, tokrat smo izbrali road trip s ciljem Korzika. Ker pa je vožnja do trajekta v Livornu dolga, smo se na poti ustavili v Firencah, Pisi, Lucci in na poti nazaj v Riminiju. Pot smo začeli načrtovati že v mesecu maju, takrat rezervirali trajekt (cene so nižje, če rezerviraš prej) in prenočišče. Odločili smo se, da bomo imeli bazo na enem mestu in iz nje hodili po Korziki. Žal smo se morali omejiti na 6 dni na Korziki, saj nama službe niso dopuščale več dopusta. Kar pa je bilo za nas dovolj, večina pa si vzame več dni.

1.dan ŠMARTNO OB PAKI – FIRENCE – PISA –LUCCA

V zgodnjih jutranjih urah se odpravimo od doma z željo, da prevozimo čim večji del poti, medtem ko otroci spijo. Seveda brez manjših postankov ne gre in kmalu smo pri našem prvem večjem postanku v Firencah.

V Firencah se sprehodimo po mestu  do mosta Ponte Vechio čez reko Arno.

Most je zgrajen s trgovinami na njem. Nekoč so tu imeli trgovine mesarji, danes pa najdete zlatnino, spominke in trgovine z umetninami.

Od tu nas pot vodi do Palazze Pitti, kjer naletimo na čudovito razstavo starodobnih vozil, lahko pa si ogledate tudi muzej.  Nato pa se podamo proti katedrali Santa Maria del Fiore. Ogledamo si jo od zunaj. Žal nismo bili primerno oblečeni za ogled znotraj , čakalna vrsta za ogled pa je bila tudi  predolga.

Nato nas pot iz Firenc vodi v Piso, kjer si ogledamo (če še niste uganili) Poševen stolp, ki je vpisan na seznam Unescove svetovne dediščine, kamor spadajo tudi ostale zgradbe na Stolničnem trgu (poleg stolnice še pokopališče in krstilnica).

Naša prva nočitev je na obrobju mesta Lucca; natančneje v mestu CAPONNAIRA, tako da si privoščimo še večerni ogled mesta.

S Tjašo se odpraviva ogledat razgled na mesto iz Guinigi tower,

nato pa si družinsko privoščimo sprehod po ulicah mesteca do Piazza dell Anfiteatro in tako zaključimo prvi dan poti.

2. dan CAPONNOIRA – LIVORNO – BASTIA – GHISSONACIA

Šok takoj v jutranjih urah. Zaradi okvare nam odpade trajekt. Miha stopi v akcijo in rezervira takoj naslednjega,  ostane nam dopoldne za raziskovanje Livorna. Sprehodimo se po promenadi,

ogledamo si akvarij v Livornu, nekaj pojemo in čas je za vkrcanje na Corsica ferries.

Seveda brez čakanja ni ničesar, ampak ko smo enkrat vkrcani pot ki traja 4h mine kot keks, zraven treh nadobudnih otrok. Žal zaradi odpovedi trajekta ta dan izgubimo in ko pristanemo v Bastiji, se samo še odpravimo proti našem prenočišču v mestecu Ghissonacia Perla de mer.

3. dan PERLA DE MER-BONIFACIO

Zjutraj si privoščim sprehod in sončni vzhod na plaži, ki je v jutranjih urah prav opustošena. Nato pa poiščem še mojo bando s katero si privoščimo in uživamo na plaži, morje je prav toplo, poskusim se še snorkljat vendar nekaj posebnega videti ni.

Po nekaj dnevih življenja na sendvičih si skuhamo kosilo, nato pa se odpravimo na prvi izlet v Bonifacio.

To je čudovito obmorsko mestece s čudovitimi klifi, samo mesto pa je zgrajena nad njimi. In ko se sprehajaš po mestu se ti odpira čudovit razgled na zalive v katerih so usidrane jahte.

Tu se spustimo po kar 187 stopnicah, imenovanih Rue de Aragon

ali stopnice kralja Aragona. kljub temu da navzdol ne predstavlja nekega posebnega napora, pa se v obratni smeri to pošteno spremeni, seveda če imaš še kakega družinskega člana za dodatno otežitev pa toliko bolj.

Sledi še sprehod po manjših ulicah, ki ponujajo manjše trgovinice in pa osvežitev.S Tjašo in Žigom se odpravimo po obzidju do pristanišča in uživamo še v razgledu na ta del mesta. Nato pa se skupaj odpeljemo proti eni najlepših plaž Palombaggia. Po krajšem iskanju, jo končno najdemo. Če bi sodila vsaj po sliki na internetu, bi rekla da smo jo rahlo zgrešili, vseeno pa nam plaža ponudi možnost uživanje in snorkljanja.

 

4. dan PERLA DE MER – KANJON REKE SOLENZARE – PLAŽA DOLCE VITA

Ta dan izkoristimo za uživanje na plaži letovišča. Preizkusimo se v izdelovanju peščenega gradu, plavamo in uživamo še v bazenu.

Popoldne pa se odpravimo v kanjon reke Solenzara, kjer se odločimo poiskat samo naš kotiček. Po poti je kar nekaj takih kotičkov. Končno najdemo tudi takega, ki nam je všeč.

Lahko se seveda tudi odpraviš po reki navzgor raziskovat, seveda s primerno obutvijo.

Od tu se odpravimo poiskat še kako zanimivo plažo. Najdemo plažo Dolce vita, je manjša, a zelo lepa. Dan pa zaključimo na otroških animacijah našega letovišča.

Dan pa zaključimo na otroških animacijah našega letovišča.

5. dan CORTE-CALVI – ALGAJOLA – DEL CAP CORSA(PLAŽA NONZA)

V zgodnjih jutranjih urah se odpravimo proti mestecu Corte. Je manjše mestece , ki pa je vsekakor vredno ogleda. Vzpnemo se na razgledno točko Belvedere, sprehodimo po obzidju ter mestu. Ena pomembnejših točk je tudi ogled La citadele de Corte, žal je bila v času našega obiska zaprta (odpre se po 10.00 uri).

 

Od tu sledi daljša vožnja do mesta Calvi, vmes se še ustavimo za par slikic.

Parkirišče dobimo hitro. Sledi sprehod skozi pristanišče, ki zopet ponudi pašo za oči.

Odpravimo si pogledat La Citadele del Calvi, kjer se sprehodimo znotraj obzidja, nato pa se odpravimo v notranjost mesta, kjer sledi manjši nakup spominčkov in osvežitev.

Ker brez plaž na Korziki ne gre se ustavimo na poti proti Cap Corse na plaži Algajola.

Naslednji postanek je mestece Nonza,

kjer si ogledamo cerkev sv. Giulie, ter se povzpnemo na stolp, ki nam odpre razgled na okolico ter eno bolj znanih plaž Nonza (črni pesek na plaži in slikoviti napisi iz kamenčkov).

Seveda si ne moremo kaj, da se ne bi šli še kopat na to plažo, kar se je izkazalo za nekaj prav posebnega. Nadaljujemo pot po obalni cesti, ker pa je pot okoli zelo dolga se čez hribe vrnem proti domu in tako prevozimo le del poti. Ta dan je naše popotovanje trajalo kar 14h.

6. dan GHISSONACIA – AJACIO – TOUR DA PARATA

Vsekakor na Korziki ne gre brez ogleda glavnega mesta Ajaccija,ki je tudi mesto rojstva francoskega vladarja Napoleona Bonaparta. Pot do tja se vleče, čez hribe,ki so res paša za oči.

Ta dan prvič izkusimo, da se čas prihoda na navigaciji lahko tudi podaljša za uro. Počasi in previdno se le pripeljemo na naš cilj, nato sledi sprehod čez pristanišče do centra. Po poti se ustavimo v Muzeju Fech, ki ga ravno pred nosom zaprejo, zato pohitimo do rojstne hiše Napoleona Bonaparta,

kamor pa žal zamudimo za par minut in je tudi ta zaprta (siesta 12.30-13.15). Tako sledi le sprehod po mestu in povratek v avto s katerim se odpeljemo do naše naslednje točke Tour de Parata.

To je eden izmed stolpov, ki jih je zgradila Genovska republika, na Korziki jih je kar 90 s ciljem obrambe. Parkirišče je od stolpa rahlo odmaknjeno, zato sledi sprehod. Narava in okolica je tu prava paša za oči.

Seveda po tako napornem dnevu paše uživanje na plaži, zato poiščemo plažo Morea beach. (malo nas opomni na popotovanje po Portugalski).

Sledi zopet dolga vožnja čez hribe domov.

7,dan GHISSONACIA

Dan posvetimo uživanju na plaži letovišča ter bazenu, privoščimo si še sprehod po mestu Ghissonacia. In tako se naše bivanje na Korziki počasi izteče.

8. dan GHISSONACIA – BASTIA – LIVORNO – RIMINI

Zgodaj zjutraj se odpravimo proti Bastiji in trajektu, ki nas odpelje proti Livornu. Za povratek je Miha rezerviral hitrejši trajekt, vožnja tako traja 3h.

Otroci si na njem krajšajo čas v igralnici, pot mine res hitro. Po izkrcanju v Livornu nas čaka vožnja do Riminija (3,5h). Pot se vleče in smo pošteno že siti avta. Po prijavi v hotel se odločimo za sprehod po promenadi, naletimo na festival in si privoščimo osvežitev na ulici.

9. dan RIMINI – ŠMARTNO OB PAKI

Vsega lepega je enkrat konec, a ker brez osvežitve na plaži in igranja na mivki ne gre, si privoščimo par uric na plaži. Kjer odklopimo možgane pred odhodom domov. Pot domov traja slabih 6h z nekaj postanki.

NASVETI

  • Vzemite si več časa za Korziko z otroci ali brez njih, pot je naporna. Včasih samo hitiš in na koncu ne uživaš.
  • Čas popotovanja po Korziki na navigaciji in v realnosti ni realen.
  • Priporočam rezervacijo hitrega trajekta.
  • Priporočam nakupe v Leclercu, kjer pa je hrana je vseeno dražja vsaj za 2x kot pri nas.

POVZETEK

Meni osebno Korzika ni ena izmed top destinacij. Enostavno nekaj je manjkalo, mogoče več zgodovine. Če greš z namenom morskega oddiha pa je to to.

Leave a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja