3 DNEVNI IZLET V BRNO IN PRAGO Z OTROKI

Obisk Prage je bil že kar nekaj let v planu, a se je vedno izmaknil, tokrat nam je le uspelo in čeprav ni bil več adventni čas, je vsekakor na trenutke tak občutek bil.

1 .dan Šmartno ob Paki – Brno – Praga

V zgodnjih jutranjih urah se odpravimo, tokrat v povečani ekipi skupaj s tastom in taščo proti Brnu. Med potjo se dvakrat ustavimo za nakup Avstrijske in Madžarske vinjete, ter da se malo okrepčajo naši najmlajši člani. Po dobrih 5h urah smo v Brnu. Avto parkiramo v parkirno hišo in se odpravimo raziskovat. Center mesta je bil še vedno okrašen, tako da smo še vedno imeli občutek adventa. Naša prva točka  je:

Kastel sv. Jakoba zgradba se prvič v zgodovini omenja leta 1228, zgrajena v romanskem stilu, nato pa  so cerkev zgradili v gotskem stilu. Vsekakor vredna ogleda.

Od tu nas pot vodi do tržnice, a na poti tja naletimo na Kapucinsko grobnico.

Kapucinska grobnica leži pod kapučinsko cerkvijo svetega križa in je v letih 1656 do 1784 delovala kot grobnica, kamor so pokopavali kapucinarje in njihove podpornike. Zaradi naprednega

ventilacijskega sistema so v grobnici trupla naravno postala mumije. V njej je 150 kapucinarjev in 50 podpornikov. Otroci, predvsem »tavelika« sta tu zares uživala in moram reči, da je tudi meni bil to vrhunec dneva. Predvsem zgodba barona Trencka, ki je bil vodja paravojaških enot in po zgodovinskih poročilih zelo krut. Ter seveda ta rek na vratih:

TU FUI EGO ERIS. »BIL SEM KAR SI, BOŠ KAR SEM«

Zraven je še muzej gradnje Moravskih hiš. V njej najdeš makete vasic. Mi si ga nismo pogledal.

Tržnica Brno; ko sem iskala kaj pogledat je bila omenjena kot točka, kjer se lahko naješ in vidiš prodajo raznih izdelkov. Na koncu smo naleteli na sejem poroke, kamor nas niso spustil brez vstopnine. Ker sva že poročena, naju to ni zanimalo. Kar se tiče hrane je en manjši lokal in nekaj izdelkov. Smo pa tu poizkusili eno jed, ki je bila miks krompirčka, mesa, slanine in skute. Otroci so jedli raje krofe, Miha pa je končno dobil prvi pir.

Od tu nas je pot vodila k Katedrali sv. Pavla in Petra.

Zgrajena na Petrovem hribu v centru mesta Brna. Je nacionalni spomenik in arhitekturni dosežek južne Moravije. Notranjost je v večini baročnega stila, stolpa, ki sta velika kar 84 metrov pa v gotskem stilu. Na en stolp smo se tudi povzpeli po prav ozkih stopnicah.

Iz njega pa je prav čudovit razgled na mesto.

Naša zadnja točka pred  povratkom v avto pa je bil vzpon na hrib, kjer leži Grad Špilberk.

Grad se je začel graditi v prvi polovici 13. stoletja. Zgradili so ga češki kralji iz dinastije Premyslov. Grad je bil sedež Moravskih kraljev, kasneje v 14. stoletju eden najtežjih zaporov v Avstro-ogrski, nato vojašnica, danes pa je muzej. Ogled grajskega dvorišča je zastonj, seveda če si želite ogledat še muzej v njem pa je za plačat. Pot na grad pa vam ponuja več razglednih točk. Tudi iz samega grada se odpre razgled na mesto.

To so glavne točke Brna, ki smo si jih mi pogledal. Seveda da ne pozabim odpeljali smo se še do proge VN Brno za moto GP. Ker je bila zaprta, smo si jo ogledali kar iz avta.

Sledila je dvourna vožnja do Prage, kjer smo se prvo prijavili v hotel, nato pa po kratkem počitku odpravili z avtom še do centra mesta.

Naj tu dodam, da smo si kar nekaj znamenitosti pogledali že ta večer, ampak bolj kot večerni utrip mesta. Privoščili smo si tudi prvo kulinarično posebnost Praški trdelnik. To je kornet iz testa, ki ti ga lahko na vse možne načine napolnijo ali pa tudi ne.

Kljub temu, da je advent bil že mimo, je bilo mesto polno prodajalcev in lučk, tako da si še vedno čutil vzdušje adventa. Za konec večera, smo si našli še en bar oz kavarno, katere lastnik je hud navdušenec formule 1 ekipe Ferrari. In so stene zgodovina njegovih navijaških dosežkov in celo Schumi naj bi kavarno obiskal. Kakorkoli že Miha si privošči pir, otroci čaj, midve s taščo pa kavo. Najdražja pijača večera moj Latte machiato (5€) .

2. dan Praga

Po obilnem zajtrku se odpravimo proti podzemni, ki je v Pragi zelo dobro pokrit, zato se splača mesto raziskovat z njo.

Sama vožnja s podzemno pa je za otroke posebna dogodivščina. Po hitri in zanimivi vožnji prispemo v mesto in naša prva točka je:

Municipal house v kateri najdemo smetanovo dvorano, praznično koncertno prizorišče v Pragi. Nekoč je tu živel tudi Češki kralj.

Od tu nas pot vodi k Powder tower.To so vrata v mesto po katerih so nekoč hodili kralji na kronanje v Praški grad.

Sledi ogled; Muzeja voščenih lutk, v katerem se nahajajo voščene podobe princese Diane, Georga Cloneya, Bona, Julie Roberts, Hitlerja itd.

Vse poti vodijo prej ali slej na Old town square ali stari trg. To je v bistvu neko središče dogajanja z veliko znamenitosti, kot so Staromestna dvorana, ki je ena najbolj obiskanih znamenitosti v Pragi. To je skupek hiš, ki so med seboj povezane in tvorijo staro mesto Prage.

Praška astronomska ura ali Praški Orloj je srednjeveška astronomska ura, nameščena leta 1410. Je tretja najstarejša astronomska ura na svetu in najstarejša, ki še deluje. Leži na južni strani staromestne dvorane. Po legendi bo češki narod trpel, če bo ura zanemarjena in bo nehala delovati. Lik okostnjaka, ki predstavlja Smrt, pa naj bi pokimal z glavo v potrditev tega. Edino upanje naj bi bil deček, rojen v novoletni noči, ki bi prekinil ta urok.

Od tu nas je pot vodila čez Karlov most, most čez reko Vltavo. Njegova gradnja se je začela leta 1357, pod pokroviteljstvom Karla IV, končala pa v začetku 15. stoletja. Je ena od najbolj znanih znamenitosti Prage, kar pritegne turiste iz celega sveta.

Pot smo nadaljevali proti Petrinovem stolpu (Petrin tower). Na hrib na katerem leži stolp smo se povzpeli z gondolo, lahko pa se sprehodite nanj.

 

Zgoraj pa vas za vzpon na stolp, čaka nekaj manj kot 300 strmih stopnic ali pa se z otroki peljete z dvigalom. Vstopnica se v tem primeru podraži, vendar je za otroke do šestega leta zastonj. Na stolpu se vam odpre pogled na Prago iz vseh smeri.

Po kratkem počitku se je naša pot nadaljevala na Praški grad, ki izvira iz 9. stoletja in je trenutno uradna rezidenca Praškega predsednika.

Nekoč pa so tu imeli sedež Češki kralji, sveti rimski cesarji in predsedniki Češkoslovaške. V njegovem dvorišču najdeš tudi Stolnico svetega Vida, ki je rimskokatoliška stolnica in sedež praškega nadškofa. Zgrajena je v gotskem stilu. V njej se nahajajo grobnice čeških kraljev in svetih rimskih cesarjev.

Pred grajskimi vrati si ogledamo še menjavo straže, menjava poteka vsako polno uro.

Na hitro si ogledamo še Hadračane, to je prvotno bila vas zahodno ob gradu danes pa je mestna četrt Prage. Do leta 1784so bili samostojen kraj, potem pa postali združeni del kraljeve prestolnice Prage.

Ker smo že bili pošteno lačni si privoščimo še eno kulinarično posebnost Prage, goveji golaž v kruhu, ter seveda pivo.

Nato nas pot vodi k Lennonovem zidu (Beatles). Zid je posvečen umorjenemu pevcu. V 70ih  je zid predstavljal odpor proti komunizmu.

Pred povratkom čez Karlov most, se odločim še za ogledat razgleda iz stolpa, ki obdaja most (stolpi so trije; en na levi, dva na desni). Z Žigijem se povzpneva kljub strmim stopnicam in si ogledava še most iz ptičje perspektive, ter seveda mesto.

Da pa ne bi gledali samo »zgodovinskih« znamenitosti, sva z Mihom poskrbela, da tudi najmanjši člani odprave imajo eno znamenitost. Našla sva Lego muzej v Pragi, sicer se omenjata dva, ampak za enega niso ravno dobra priporočila. Tako se v njem podpišemo z lego kockami na zid, poigramo z že sestavljenimi kockami, kot so vlakci, letalo itd. Nekatere pa so samo za gledat.

Večer končamo na Wenceslav trgu, ki je eden glavni mestnih trgov v centru poslovne in kulturne skupnosti. Na njem se dogajajo razne prireditve, praznovanja in tudi demonstracije.

Za večerjo si privoščimo še eno kulinarično posebnost  klobasa v hot dog štručki z zeljem.

Z metrojem se vrnemo v hotel.

3.dan ZOO Praga in povratek v Šmartno ob Paki

Ko sva omenila, da potujemo v Prago z otroki, so nama prijatelji takoj svetovali ogled živalskega vrta. Moram reči, da se je kljub zimi in mrazu splačalo. Res je, da nekatere živali nismo videli, smo pa od blizu opazovali slone, žirafe, opice. Imajo tudi polarne medvede in veliko tigrov, ptičev in plazilce. Otrokom je bila to pika na i.  Priznam, tudi sama sem zelo uživala pa še vstopnina je bila napram ostalim znamenitostim razmeroma nizka.

Vsega lepega je enkrat konec, po kosilu se odpravimo domov, kjer nas spremlja sneg, veter in polno vtisov iz izleta.

NASVETI

Češka valuta je češka krona, kljub temu da sva brala, da se splača menjati denar doma, tega nisva upoštevala, menjala sva v Brnu, kje je bil celo boljši menjalni tečaj. Je pa res da so na meji imeli bistveno slabši menjalni tečaj.

Vstopnine so kar drage in so vsepovsod, wcji pogosto za plačat.

Lego muzej, sicer za ceno vstopnice ne ponuja veliko in morda ste na Lego razstavah po Sloveniji več videli, se pa zaradi najmanjših članov splača.

POVZETEK

Tako Brno kot Praga so nam bili zelo všeč. Mesti sta finančno dostopni, pa tudi otrokom zanimivi.  Pohvalila bi pa svoje tri otroke, ki me vedno presenetijo.

Leave a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja