Z VANOM DO GRČIJE

Za prvi poletni dopust v letu 2022 smo tokrat izbrali roadtrip do Grčije s ciljem otok Lefkada v slabih desetih dneh. Pot nas je peljala skozi Hrvaško, Srbijo, Makedonijo v Grčijo in na to domov skozi Albanijo, Črno goro, Bosno in Hercegovino ter Hrvaško. Spali smo večinoma na parkiriščih, PZAjih in dvakrat v kampu (Lokacije prenočišč bodo zapisane med povzetki/nasveti). Potovanje sva v večini planirala s pomočjo raznih potopisov, nočitve pa sva poiskala s pomočjo aplikacije park4night.

1. in 2. Dan: ŠMARTNO OB PAKI – HRVAŠKA – SRBIJA [LESKOVAC] – MAKEDONIJA [ SKOPJE – OHRID]

Na pot se odpravimo takoj po koncu zadnjega šolskega dne. Cilj prvega dne je prevoziti čim večji del poti. Seveda, ker je pred nami praznični vikend in začetek počitnic, je na cestah in mejnih prehodih norija. Sledi kar nekaj ur vožnje po avtocesti. Dvakrat dokaj hitro prestopimo mejo prvič slovensko – hrvaško in drugič hrvaško – srbsko.

Otroci si krajšajo čas na telefonih, tablicah. Midva pa opazujeva naravo, neke hude poseljenosti pa ob tej avtocesti ni.

Malo pred polnočjo se odločimo, da dan zaključimo. Za nočitev izberemo parkirišče Motel Stari Hrast (Park4night) ob avtocesti.

Noč mine prehitro in že drvimo proti Leskovacu.

V Brvnara Gros si privoščimo pravo leskovačko pojedino. Sama gostilna zelo etno naravnana, osebje zelo prijazno, hrana dobra vendar pa ni nek presežek.

Od tu se odpravimo proti Skopju. Na mejnem prehodu z Makedonijo nas pričaka daljša kolona, zaradi katere izgubimo približno eno uro.

Potem pa nas še policistka na meji vpraša, če imamo kak red bull (mogoče pa bi po njem hitreje delala). Po daljši vožnji sledi sprehod in ogled Skopja. Pot nas vodi ob reki Vardar do Kamnitega mosta.

 

 

Kamniti most je eden od simbolov mesta Skopje, zgrajen nekje v 6. stoletju pod bizantinskem cesarjem Justinijanom I. Most je dolg 214 metrov in ima 13 stebrov. Nahaja se v samemu centru in povezuje stari in novi del Skopja. Le streljaj stran oziroma v centru novega dela Skopja se nahaja Makedonski trg.

Leta 1963 je bil prizadet v rušilnem potresu, zato je večina stavb novih. Nekoč je tu stala rojstna hiša Matere Tereze. Na samem trgu stoji impresiven spomenik Aleksandru Velikemu. Spomenik je velik kar 26 metrov. Čez Kamniti most se sprehodimo v stari del mesta tako imenovano Čaršijo ali staro tržnico.

Čaršija je stari turški bazar. Vsekakor atraktiven del mesta, ki ponuja od oblačil, hrane do raznih izdelkov. Sledi vzpon na najvišjo točko Skopja Trdnjavo, ki jo imenujejo tudi Kale.

Obisk “nekoč” verjetno veličastne trdnjave je zastonj. Pri spustu iz trdnjave si ogledamo še mošejo Mustafe Pacha, zgrajena nekje 1492. Pogledamo samo od zunaj.

Dan je noro vroč za raziskovanje mest (naj bi bilo nekje 38°) zato z vanom zapustimo Skopje. Še zanimivost na hribu Vodno se nahaja največji križ na svetu; Milenijski križ, visok kar 86 metrov, zgrajen leta 2002. Do njega vozi vzpenjača, lahko pa se tudi sprehodite do njega ali kolesarite. Mesto Skopje nas je čisto navdušilo.

Naša zadnja točka dneva PZA Divono ob Ohridskem jezeru. Ohridsko jezero je meja med JZ delom Makedonije in vzhodnim delom Albanije. Ime je dobilo po mestu Ohrid, ki leži na SV delu obale jezera. Površina jezera je 358 kvadratnih kilometrov. Vanj se zliva 23 albanskih rek in 17 makedonskih. Ker je jezero valovito si raje privoščimo poležavanje ob njem. Za konec dneva pa si z Žigom privoščiva rekreacijo; tek do mesta Ohrid. Tjaša, Aljaž in Miha pa nama sledijo s skiroji.

3.Dan: OHRIDSKO JEZERO — GRČIJA

Po zajtrku se odpravimo raziskovati mesto Ohrid. Občino Ohrid sestavlja mesto Ohrid in 28 manjših naselij. Skupno tako živi v občini nekje 55.000 prebivalcev. Od PZA vodi kolesarska/sprehajalna pot vse do mesta. Tokrat smo vzeli le dva skiroja, tako da se jaz in Tjaša sprehodiva do mesta, fantje pa zapeljejo.

Turizem je tu v popolnem zagonu.

Prva točka ogleda je cerkev sv. Janeza Teologa Kaneo. Zgrajena v 14.stoletju na pečini visoko nad Ohridskim jezerom v obliki križa.

Od tu se vzpnemo mimo Plaošnika do cerkve sv. Klimenta Ohridskega. Plaošnik je arheološko najdišče kot tudi sveti prostor. Cerkev sv. Klimenta je ena najlepših in najbolj obiskanih. Žal si notranjosti nismo mogli ogledati (pomanjkanje drobiža = vstopnina 3€). Cerkev je že več let v procesu renovacije.

Temperature se počasi strmo dvigajo zato se odpravimo proti PZAju. Še kratek postanek pred cerkvijo sv. Sofije. Cerkev izvira iz 8. ali 9. stoletja (Bolgarskega imperija). V svoji zgodovini je bila tudi mošeja, danes pa zaradi svoje akustike služi kot koncertno prizorišče. Motiv cerkve najdete na bankovcu; 1000 makedonskih denarjev.

Po povratku v PZA nam ne preostane drugega, kot da se gremo ohladiti v jezero.

Zopet je čas, da se poslovimo od še ene super lokacije in pot nadaljujemo južneje. Nekaj časa nas pot pelje ob jezeru; cesta je ožja in polna presenečenj.

Za hitri postanek si lahko iz parkirišča nad jezerom pogledate Muzej na vodi Bay of Bones. Gre za avtentično rekonstrukcijo bivališč na kolih iz leta 1200 do 700 pred našim štetjem.

Seveda si to vse lahko tudi od blizu pogledate. Mi smo samo na hitro poslikal. Miha se je odločil, da gremo do Grčije kar čez Albanijo. Na meji ni nobene posebnosti in že uživamo v pogledu na albansko pokrajino, ki je iskreno še kar poljedelsko naravnana. Otroci uživajo ob pogledu na osliče, konje in vozove.Končno vstopimo v Grčijo, ura se prestavi za eno uro naprej. Nam pa je cilj najti še samo parkirišče za prespat.

4.Dan: METEORA – AGRILIA BEACH

Noč smo preživeli na parkirišču v parku Athanasios (park4night). Idila z razgledom na reko in odmaknjeno od civilizacije.

Parkirišče ponuja tekočo vodo, piknik prostor z mizami in je zastonj.Po najdražjem tankanju dizla (2,15 €/l) doslej se odpravimo proti Meteori.

Meteora (samostani na nebu) je ena največjih in najpomembnejših skupin samostanov v Grčiji za goro Atos. Na Meteori je zgrajenih 6 samostanov. Mi si pogledamo 2 od znotraj in sicer Samostan Verlam ter veliki Meteoron. Verlam je drugi največji zgrajen leta 1541, medtem ko je Meteoron največji, zgrajen v 14. stoletju in danes služi kot muzej. Van smo pustili na parkirišču ob samostanu Verlam ter se potem do obeh sprehodili. Razgled na skalnate formacije navduši vse. Za informacijo kužki v samostanih niso dovoljeni, zato smo hodili v njih v dveh skupinah. Naj bi vstopali primerno oblečeni v njih (pokrita ramena in dolga krila za ženske, ter kratke majice in dolge hlače za moške), vendar pa se tega praktično le redki držijo. Nekaterim celo pri nakupu vstopnice ponudijo rute. Meteora spada pod Unescovo zaščito svetovne dediščine. Ostale samostane si ogledano iz razglednih točk nato pa pot nadaljujemo proti morju.

Malo po hribih malo po avtocesti in malo po vasicah, tako bi opisala vožnjo do morja. Nekaj kratkih postankov za sliko in že male glave v vanu kričijo MORJEEEEE.

Za prvo plažo oziroma prenočišče izberemo kamp/Pza Agrilia ob isto imenovani plaži. Sence žal ni na pretek in muhe so sitne, ampak plaža in čisto morje vse odtehta. Praktično sami smo na plaži do sončnega zahoda.

5.Dan: LEFKADA

Po dopoldanskem ohlajanju na plaži Agrilia se odpravimo proti Lefkadi.

Cesta je najprej lepo speljana ob morju in je huda konkurenca jadranski magistrali, nato pa morje malo zaide v zaledje.Lefkada je grški otok s površino 336 kvadratnih metrov in spada v skupino Jonskih otokov v Jonskem morju.Po prihodu na otok si najprej ogledamo glavno mesto Lefkada. Sprehod po ulicah in ustavljanje na štantih, kjer si otroci nakupijo “spominke”.Še kosilo z razgledom na marino. Končno gyros, tzatziki in grška solata.

Miha si je doma pripravil spisek plaž, ki so must see na Lefkadi. Prva Kathisma, kjer naj bi avtodomarji tudi lahko spali, je tako polna, da nas mine. Dežnik pri dežniku avto pri avtu. Zato se odpeljemo dalje.

Plaža Egremni rahlo ozka cesta ampak gre. Parking je kilometer oddaljen od 400 stopnic, ki vodijo do plaže. Obrazi nekaterih, ki so se vračali iz plaže po najhujši vročini so dali vedeti, da to ni mačji kašelj ampak po poti je čudovit razgled, ki morda odtehta mučenje. Morje nore barve in plaža dokaj prazna. Mi smo se vračali iz plaže po 8. uri zvečer, zato nam hoja navkreber ni predstavljala težav. Na koncu smo spali kar na parkirišču nad plažo Egremni, parkirišče plačljivo 10€ z nočitvijo.

6.Dan: Lefkada ->PLAŽA KATSIKI – SVETILNIK LEFKAS – CAMP SANTA MAVRA

Po zajtrku in medtem ko se je parkirišče začelo polniti s prvi kopalci plaže Egremni, se mi odpravimo dalje po Lefkadi.Porto Katsiki je plaža do katere vodi res ozka cesta z razglednimi točkami. Parkirišče za avtodome pa predrago, če se prideš samo kopat. Cena je ista tudi če prespiš (20 €).

O plaži Katsiki pa za konec junija, huda gužva z raznimi turističnimi ponudbami. Plaža, morje in razgled top (le odmisli množico okoli sebe). Ker nas gužva, vročina in hud veter počasi začenja motit se odpravimo raziskovati naprej.

Odpravimo se na najbolj južno točko otoka Lefkada Cape Lefkas ali kot ga nekateri imenujejo Doukato Cape. Svetilnik je bil zgrajen leta 1890, nekoč pa je tu stalo svetišče Apola.

Za zadnjo točko dneva in nočitev pa za spremembo izberemo kamp ob plaži in zalivu Desimi; camp Santa Mavra. Otroci se najprej navdušeno podijo po morju, nato pa še bolj srečno v bazenu.

7. Dan: SLOVO OD LEFKADE – PLAŽA MONOLITHI – PARGA – ZARAVINA

Poslovimo se od Lefkade in odpravimo na celinsko Grčijo poiskati še kakšno manj obiskano plažo.

Miha je sicer našel Plažo Kanali, ki pa za nas na koncu ne pride v poštev, saj ne ponuja nobene sence. Odločimo se za plažo Monolithi, kjer van parkiramo v senci pod drevesi. Tu uživamo do poznih popoldanskih ur.

Odločimo se še pogledat mesto Parga, kjer parkiramo na bivšem PZA (sedaj je samo free parking). Parga je mesto v SZ delu Grčije in leži med mestoma Preveza in Igoumenitsa.

Navdušita nas zaliva, ki sta sicer prepolna turistov, vendar pa imata par zanimivih manjših skalnatih otočkov do katerih se da plavati. Povzpnemo se do grada Kastra iz katerega je res super razgled na zaliv Parge.

Malo se še izgubimo po ulicah nato sledi zadnji gyros v Grčiji in že smo zopet na poti.

Cesta E92 (Epar. Od. Klimatias-Vissanis) je mogoče bolj za motoriste z ovinki in razgledi na katerih bi se lahko ustavil vsakih par minut. Na poti srečujemo pravi mali ZOO od lisic z mladiči, krav, psov itd.. Noč pa preživimo na parkirišču ob jezeru Zaravina. Jezero Zaravina ali Nezeros (Nizeros) je naravno jezero v provinci Pogoni na nadmorski višini 458m. Je eno najglobljih jezer v Grčiji z največjo globino 31,5 m in se nahaja 14 km od grško – albanske meje.

8.Dan: ALBANIJA – TIRANA – SKADRSKO JEZERO

Po razmeroma hladni noči ob jezeru Zaravina in zajtrku z razgledom se odpravimo preko grško – albanske meje v Albanijo. Pokrajina v južni Albaniji nas večkrat premami, da se ustavimo in uživamo v razgledu. Predvsem nas navduši dolina reke Vjosa. Miha pravi, da bi lahko nekoč šli z kajakom po njej, tudi kar nekaj zanimivih kotičkov za prespat vidimo.

Prvo večje mesto, ki Miha prepriča, da bi se pa le morda pogledal še plažo je Drač. Turistična sezona je tu res že v polnem pogonu, zato je vožnja po mestu prava mora. Dostop do plaže pa dokaj omejen. Na koncu si samo Miha na hitro pogleda plažo (dežnik pri dežniku).Cilj dneva je ogled Tirane. Tirana je glavno mesto Albanije z več kot 700.000 prebivalcev.

Od parkirišča se najprej odpravimo do mošeje Namazgyah poznane tudi kot Great Mosque of Tirana. Trenutno še v delu, a ko bo končana bo največja mošeja na Balkanu.

V Tirani si pogledamo tudi Skenderberg trg, ki je dobil ime po albanskem nacionalnem heroju Gjergj Kastrioti Skënderbeu, katerega spomenik se nahaja tudi na omenjenem trgu. Sledi kosilo nato pa še sprehod do tiranske piramide. Od odprtja leta 1988 je bila muzej, nato konferenčni prostor v času razpada komunizma in v času vojne v Kosovu NATO baza. Trenutno jo prenavljajo in bo postala multifunkcionalni prostor; IT center.

Pečeni na 38 stopinj se vrnemo v van in odpravimo proti Skadrskem jezeru. Naša predzadnja nočitev na potovanju je ob Skadrskem jezeru natančneje v Lake Shkoder Resort kampu.

Skadrsko jezero je največje jezero na Balkanskem polotoku in se nahaja na meji med Albanijo in Črno goro. Dve tretjini jezera pripadata Črni gori z večjim mestom Virpazarjem, ena tretjina pa Albaniji z glavnim mestom Skader po katerem je dobil ime. Kamp ima urejen pomol s katerega skočiš vanj (ali pa gres vanj po stopnicah s pomola). Pobi se seveda ohladijo v njem (Miha pravi sicer, da je jezero skoraj pretoplo za ohladiti).

Brez opazovanja sončnega zahoda pa za konec dneva ne gre.

9.Dan: SLOVO OD ALBANIJE – VOZNJA ČEZ ČRNO GORO – SARAJEVO

Dopoldne fantje preživijo čofotanju po Skadrskem jezeru, midve s Tjašo pa raje v senci.

Čas je za slovo od Albanije, ki nas je navdušila (predvsem jug, podeželje in skadrsko jezero, večja mesta nas niso). Vstop v Črno goro poteka brez zapletov in že uživamo v državi, ki jo tokrat z manjšimi postanki le prevozimo. Črno goro smo obiskali pred parimi leti in je še v prihodnosti v našem načrtu. En manjši postanek naredimo v Podgorici pri Millenium bridge (Milienijskem mostu).

Prvič na tem potovanju nas tudi opere nevihta. Od daleč opazujemo samostan Ostrog. Miha si od Črnogorca kupi medico ob cesti (gospod prodaja kar iz kavča).

Premami nas sprehod do plaže na jezeru Pivsko.

Najbolj zanimiv del pa je vožnja po Kanjonu reke Pive, ki ima čudovit razgled še bolj pa je zanimiva vožnja po tunelih vklesane v skalo in brez osvetlitve. In potem sledi daljše čakanje na vstop v Bosno in Hercegovino. Tu pač radi pregledujejo.

Nekako do zadnjega trenutka izbiramo zadnji večji cilj potovanja, med obiskom Mostarja ali Sarajeva. Oba mesta smo že večkrat obiskali. Na koncu se skupno odločimo za Sarajevo. Sarajevo je prestolnica Bosna in Hercegovine in prizorišče olimpijskih iger leta 1984.Van parkiramo na parkirišču in kot nam domačini razložijo, so pred korono tu par avtodomov res okradli, zdaj pa parkirišče varovano s kamero, zraven park za otroke.

Po sprehajalni poti imenovani Bentbaša (vodi mimo parkirišča do mesta in velja za najlepšo sprehajalno pot v Sarajevu) se sprehodimo do Baščarčije.

Tokrat vzamemo Sarajevo (Baščarčijo) čisto v izi. Sprehodimo se po starem delu mesta, otroci pogledajo za spominke. Najbolj pomemben pa je obisk Čevabdžinice Željo 2 in buregdžinice.

10.Dan: SARAJEVO – JAJCE – BANJA LUKA – ŠMARTNO OB PAKI

Medtem ko otroci spijo se z Mihom sprehodiva po Bentbaši še v drugo smer. Žal je to naš zadnji dan in sledi večurna vožnja domov z vmesnimi postanki. Ustavimo se v Jajcu, kjer si ogledamo slapove Jajca. Slapovi Jajca veljajo za eden od dvanajstih najlepših na svetu in je hkrati edini slap na svetu, ki se nahaja v strogem centru mesta.

Ustvarja jih reka Pliva, ki svojo pot zaključi z 20 m padcem v reko Vrbas. Malo se še sprehodimo po mestu.

Nato pa pot nadaljujemo po dolini reke Vrbas do Banja Luke, kjer gremo pogledat tržnico (malo se je podražila) in pa na osvežitev s sladoledom (0,75 €). V Stari Gradiški pa se ustavimo še na banjaluških čevapčičih.

Sledi še prečkanje meje ali dve in nekaj čakanja na njih. Ter dolga vožnja domov.

POVZETEK/NASVETI:

 • Stroški potovanja: cca 1300EUR
 • Prevoženi kilometri: 3400 km (povprečni strošek Diesla 1,9EUR)
 • LOKACIJE NOČITEV:
 1. SRBIJA FREE PARKING ob avtocesti: 44.237476, 21.117124
 2. MAKEDONIJA PZA OHRID (15EUR): 41.091202, 20.8004
 3. GRČIJA FREE PZA: 39.955237, 21.625291
 4. GRČIJA PLAŽA AGRILIA; PZA (10EUR): 38.639301, 20.994801
 5. GRČIJA – LEFKADA; PLAŽA EGREMNI Plačljiv parking (10EUR): 38.641259. 20.56063
 6. GRČIJA – LEFKADA; KAMP SANTA MAVRA (40EUR): 38.673813, 20.714991

MONOLITHI BEACH FREE PARKING: 39.04839, 20.70546

PARGA FREE PARKING: 39.284599, 20.4111

 1. GRČIJA – JEZERO ZARAVINA FREE PARKING ob cesti: 39.904621, 20.512452

TIRANA PLAČLJIV PARKING (do 3h=3EUR): 41.327499, 19.828899

 1. ALBANIJA- SKADRSKO JEZERO; KAMP (29EUR): 42.138699, 19.466801
 2. SARAJEVO FREE PARKING: 43.85857, 18.44746
 • Potovali smo slabih 10 dni.
 • Za Albanijo in Makedonijo potrebuješ zeleno karto.
 • Plačevanje cestnin v Makedoniji je lahko to na 5 min po ..
 • Mi nismo praktično nikjer menjali denar, razen na Baščarčiji. Vzamejo večinoma €, če ni šlo pa kartica.

 

 

Leave a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja