POTOPIS: PLANICA IN ITALIJA DO SAN MARINA Z VANOM

Zadnji dve leti sta bili za nas popotnike kar preizkušnja. Z omejitvijo potovanj, pa je pri nas prišla ideja o nakupu predelanega kombija (v nadaljevanju VAN J), s katerim imamo v naslednjih 2 letih namen prepotovati čim večji del Evrope in morda tudi kaj več….

Preden začnem z opisom našega zadnjega potovanja in prvega večjega z Vanom , pa nakratko o nas. Smo 5 – članska družina oz. 6 – članska  (Ruby the dog) in smo navajeni velikih prostorov. V Vanu ga namreč ni. Po parih vikend smučanja in kolesarjena moram dodati, da je organizacija zelo pomembna in potrebno je veliko potrpljenja.

Za naše prvo daljše potovanje smo si izbrali zimske počitnice. 8 dni potovanja, ki pa je bilo rahlo omejeno s 3 dnevnim obiskom Planice, kjer je naš Žiga imel priprave s smučarsko skakalnim klubom Velenje. Tako je Miha prevzel načrtovanje poti in skrbno začrtal našo prvo daljše popotovanje z vanom.

Pa začnimo:

1.DAN: ŠMARTNO OB PAKI – GRADEŽ

Sama vožnja do Gradeža poteka brez težav. Po Sloveniji nas spremljajo zasneženi hribi in prvi sončni žarki. Na slovensko italjanski meji se niti za sekundo ne ustavimo, kljub dobri pripravljeni papirologiji. Po slabih 3h prispemo v Gradež ali Grado.

Gradež je pristaniško mestece v tržaskem zalivu sredi Gradeške lagune z nekje 8650 prebivalci. Skozi zgodovino je poznano kot letovišče in klimatsko zdravilišče. Van parkiramo na parkirišču, ki naj bi bil tudi v poletnih mesecih zastonj za avtodome. Postajališča, kjer smo nočili ali na hitro parkirali za oglede so napisana spodaj. Družbo nam delajo veliki bratje iz Slovenije in Italije. Kar veliko nas je. Mi se najprej odpravimo kar na plažo (Lido di Fido), kjer hitro ugotovimo, da imajo tu vsaj za čas našega obiska hudo oseko.

 

Ob plaži poteka luštna sprehajalna/kolesarska pot po kateri se odpravimo v mesto.

Tudi par razglednih točk ima. Kljub pustni soboti ni gužve in tudi maškar ne srečamo.

Center mesta je obarvan s tipično Italijansko arhitekturo in barvnimi fasadami. Tudi nekaj perila se že zunaj suši. Kot pravi popotniki si privoščimo pice in testenine v eni od odprtih restavracij in že šibamo mimo bazilike Sv. Evfemije k našem vanu po skiroje.

Namesto s kolesi ali peš bomo od sedaj naprej mesta raziskovali s skiroji (in ne niso električni…).

Čez most Pont della Schiusa se odpravimo na manjši otoček, ki ga hitro obvozimo. Že nas navdušujejo kanali, ki imajo speljane dobre povezave za pešačenje ali kolesarjenje.

Brez ogleda pristanišča tudi ne gre. Sprehodimo se po pomolu  do  razgledne točke Faro, tu  veter pošteno brije, zato šibamo naprej.

Če je v dopoldanskem času bilo v mestu zatišje, se je zdaj mesto zbudilo in sprehajalna pot po obali je polna kolesarjev, sprehajalcev in tekačev. Najbolj nas navduši pogled na kajtarje, ki so polni akrobatskih veščin.

Le streljaj od parkirišča kjer nas čaka naš van, pa nas presenetijo (v bistvu naše fante) motoristi na enduro motorjih. Ker nam ne da mira, se sprehodimo med njihovimi kamperji in kmalu ugotovimo, da naslednji dan tu poteka enduro tekma. Seveda brez ogleda ne bo šlo.

Za konec dneva še kratka vožnja v smeri Grada Pineta. Pogled pa nam uhaja k kajtarjem, ki se še vedno bojujejo z vetrom.

2.DAN GRADEŽ (Enduro tekma) – OGLEJ – PALMANOVA – PLANICA

Po zajtrku se odpravimo na prizorišče enduro tekme (v bistvu so 3 prizorišča; travnati ob našem parkirišču, na plaži in eden ki ga nismo iskali).

 

Prvi motorji se že podijo, a ni še to to. Zato se malo še sprehodimo po plaži, kjer še vedno vlada huda oseka. Ampak morje je morje.

Preostali del dneva preživimo med ogledi enduro dirke na plaži in travi.

Opazimo da sta tudi dva slovenca med tekmovalci. Po koncu dirke se odpravimo še na sprehod do Grada Pineta kite point, kjer je očitno pravo mesto, če se rad kajtaš. Tudi kampirajo kar tu.

Pred odhodom v mrzlo Planico si na hitro ogledamo še mesta Oglej. Tu se sprehodimo do bazilike Marijinega vnebozetja in sv. Mohorja in Fortunate, notranjosti dvorišča si ne ogledamo, ker kao ni dovoljeno s psi (pa vendar jih je polno).

Bazilika je zgrajena nekje leta 1031 pod okriljem patrairha Popona, zato ji pravijo tudi Poponova bazilika. Nas navduši spomenik s kipom volkulje ter Romulom in Remom. Tjaša nam še obnovi zgodbo ali zgodovino nastanka Rima. Nato pa se odpravimo na ogled arheološkega najdišča iz rimskih časov, ter malo po mesto in nazaj v van.

Po poti se še ustavimo na kratkem sprehodu po Palmanovi. Ne ne po šoping centru, ampak po  samem mestu oz. utrdbi. Mesto zgrajeno v obliki devetkrake zvezdnate utrdbe in je celo pod Unescovo zaščito. S Tjašo si privoščiva sprehod po utrdbi.Čaka nas vožnja v Nordijski center Planica.

Prihod v Planico je v poznih večernih urah, zato se odpravimo spat. Zdaj dobis listek na rampi ob vstopu in pred izstopom plačaš.

3., 4. in del 5. DNE PLANICA NORDIJSKI CENTER

Ko se zbudiš na minus osem ni hec, še posebej če moraš še kužeka pospremiti ven. Vendar ko piješ kavico na toplem in sončni žarki posijejo pod Ponce pa …, ni besed.

Tako se naši dnevi vrtijo okoli dopoldanskega in popoldanskega Žigovega treninga.

S Tjašo se en dan odpraviva v Tamar, nekje 45 min hoje od parkirišča, pot ni naporna. Odpraviva se dovolj zgodaj, da še ni neke gužve.

V domu si privoščiva šmorn in ričet. Pri povratku nazaj pa nama je jasno, da sva izbrale pravo uro za »vzpon«. Nasproti prihajajo skupine ljudi s sankami (mnogi se potem dol kar odsankajo).

Imeli smo sicer še načrt, da se bomo šli smučat v Višarje, pa je Mihu koleno ponagajalo, tako smo bili malo omejeni. Smo pa si privoščili sankanje pod velikanko, pa tek na smučeh. Kar je poleg pohodništva najbolj zanimivo pod Poncami. Seveda brez vzpona na velikanko tudi ne gre. Pa kavico na sončku itd. V bistvu so trije dnevi hitro minili. Idej kaj početi tu v normalni situaciji, kadar ati ni poškodovan je pa veliko, ampak ker smo tudi poleti tu na pripravah, smo mnoge že pokoristil..

Par idej:

 • smučanje: Kranjska Gora, Trbiž, ..
 • Tek na smučeh: V Tamar, okoli Nordijskega centra, Rateče…
 • Pohodništvo: Ciprnik, Tamar, slap Nadiža, Slemenova špica, Jalovec
 • Kolesarjenje: Do Trbiža z ogledom Belopeških jezer, do Jesenic

V glavnem ni da ni.

Po koncu petega dne se odpravimo dalje. Zopet v Italijo, naš cilj pa je mesto Chiogia. Nekje 3h vožnje. Prispemo ponoči in po kratkem pregovarjanju kje parkirat, parkiramo v Sottomarini.

6.DAN CHIOGGIA; SOTTOMARINA

Sottomarina je polotok v beneški laguni. V bistvu je peščena plaža do peščene plaže. Mi se malo popeljemo s skiroji in raziščemo. V času našega obiska je vse  dokaj zapuščeno, verjetno pa poleti huda gužva. Mesto ni kaj posebnega.  Navduši nas pa dolg pomol Digga Sottomarina ob katerem stojijo lesene hiške z velikimi mrežami.

Miha si že predstavlja življenje na njej. Na koncu pomola je svetilnik in par klopc za uživanje.

Odločimo se da se prestavimo z vanom bližje samemu središču starega dela Chioggie. Prvič se srečamo tudi s karticami, ki jih polniš in tako z njimi vstopaš v kamper stop, ampak po rahli zmedi, nam tudi to več ne predstavlja težav.

Chioggia je obalno mesto in občina v Benetkah. Nahaja se na majhnem otoku v južnem delu lagune v Benetkah.

Pza stoji ob laguni Lusenza in je s sprehajalno potjo ob kanalu dobra povezava za raziskovanje mesta. Mi se odpravimo do mosta Baden Powel nato pa ob kanalu Vena do mosta Ponte di Vigo, ki naj bi predstavljal balkon mesta.

Zavijemo še malo po kanalu sv. Domenica, kjer naj bi imelo prevez nekje 200 ribiških ladjic. Povratek pa po kanalu Lombardo in v center mesta, kjer stoji najstarejši srednjeveški stolp na svetu stolp sv. Andreja.

Po večerji si privoščimo še nočni sprehod po Chioggii.

7.DAN COMACCHIO – CESENATICO

Poslovimo se od Chioggie in se odpravimo proti Comachio. Comacchio je mesto z dva tisoč let dolgo zgodovino in leži nekje 48 km stran od Ferrare. Nekateri mu pravijo tudi male Benetke.

Stari del mesta je tlakovan z večimi kanali nad katerimi se dvigajo mostovi.  V kanalih plavajo ponekod umetne race, mogoče škoda da ni kakega čolna več, ampak res ima svoj čar.

Glavna atrakcija mesta je Treepponti most ali Ponte Pallota. To je most s petimi stopnišči, narejen iz istrskega kamna. Nekako nas mesto ni navdušilo, zato se kar hitro odpravimo naprej proti Cesenatico.

Na poti se ustavimo še da pogledamo ribiške hiške, ki stojijo na stebrih pred njih pa visijo velike mreže. Sicer nam vloga teh mrež ni jasna (v bistvu zgleda, kot da se spustijo v vodo), ampak vsekakor so te hiše bile ena najbolj zanimivih stvari na tem potovanju. Kot zanimivost tu se lovijo tudi jegulje, celo festival specialitet iz jegulj imajo.

V Cesenaticu me baje Miha hoče razvajat s pravim kampom, zato parkira kar v njem. Privoščimo si kosilo in kavico pred vanom, nato pa odpravimo raziskovat. Cesenatico je obalno pristaniško mestece. Od bolj znane Ravene ga loči samo 30 km. Pristanišče v tem mestu pa naj bi izrisal sam Leonard De Vinci.

Prva točka je seveda plaža, ki je polna školjk (in smeti). Aljaž školjke pridno nabere za vrtec.

Po sprehajalni poti se odpravimo do pomola, kjer stoji na samem začetku kip Brides of sailors (Neveste pomorščakov),sklepam v spomin in opomin na vse žene, ki ostanejo za pomorščaki doma z otroci.

Spet so tu hiške z mrežam, ki so tu kot nek agroturizem.

Od tu se odpravimo v notranjost mesta h kanalu Leonardesco, kjer je tudi muzej nautike na prostem.

Še pijača v enem od barov v starem delu mesta in sprehod po njem. V bistvu mesto za petek popoldan dokaj prazno.

8.DAN SAN MARINO – RAVENA – DOM

Po jutranjem sprehodu do plaže se poslovimo od Cesenatica in odpravimo na ogled San Marina. San Marino je ena namanjših držav na svetu in tretja najmanjša v Evropi z nekje 34.000 prebivalci (podatek iz leta 2020). V celoti državo obkroža Italija in stoji na pobočju gore Titan.

Od parkirišča se odpravimo po pohodni poti do starega dela mesta, nekje 30 min hoje po lahki poti z lepimi razgledi.

Samo mesto je znotraj obzidja s tremi stolpi; eden od njih je Guaita, druga dva pa sta Cesta in Montale, ki skupaj z Guaito dajejo mestu podobo stare utrdbe na gori Titan. Naš cilje je tu sprehod med ulicam in uživanje v razgledu.

Naše popotovanje se tu počasi zaključi, čaka nas še 6h vožnje domov. Na poti se le na hitro še ustavimo v Raveni, toliko da noge pretegnemo. Morda ker je vikend in sobota popoldne, ampak tu je prvič dejansko videt turiste in množice na ulicah.

In to je to….. za zdaj!!!!!

POVZETEK:

NOČITVE IN PARKIRIŠČA 

 • GRADO: Grado, 4 Via Gregori G.
 • OGLEJ: Aquileia, Via Achille Grandi
 • PLANICA- PZA PLANICA
 • SOTTOMARINA: Chioggia, 92 Viale Tirreno
 • CHIOGGIA: Chioggia, Via Granatieri di Sardegna
 • COMACHIO: Comacchio, 16 Via Monsignore Luigi Maria Carli
 • CESENATICO: Cesenatico, 12 Via Camillo Benso Conte di Cavour
 • SAN MARINO: San Marino, 62 Via Serrone
 • RAVENA: Ravenna, Piazza Resistenza

HRANA:

 • Nakupi hrane v Sparu, Lidlu in Eurospin.

 

 

Leave a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja