POTOPIS: CINQUE TERRE, RIM IN NAOKOLI

Destinacija našega septembrskega Van izleta je bila tokrat odločitev v zadnjem trenutku. Žal je zaradi vremena odpadla destinacija, ki smo si jo vsi želeli, ampak nič hudega, pa drugič.

Na koncu smo že četrtič letos raziskovali Italijo. V sedmih dneh smo obiskali Movieland, Cinque Terre, Rim in nekaj manjših mest. Načrt potovanja smo izdelovali sproti, glede na vreme in porabo časa za oglede.

1.Dan: ŠMARTNO OB PAKI – MOVIELAND

Za začetek našega potovanja se odločimo dan preživeti v zabaviščnem parku Movieland, ki leži ob Gardskem jezeru in blizu še bolj znanega zabaviščnega parka Gardaland. Zabaviščni park Movieland izberemo, ker naš najmanjši član družine ne dosega višine in starosti za atrakcije Gardalanda (verjetno tudi srednji ne). Movieland atrakcije so zgrajene na bazi filmske industrije, tako imaš Jurski park dogodivščino, pa polet na Luno itd.

                                                               

Otroci so se na nekatere atrakcije podali večkrat, na nekatere smo čakali za eno vožnjo tudi po eno uro, na nekatere pa zaradi gužve sploh nismo šli. Za našo 13. letnico skoraj premalo adrenalina, ostala dva pa sta uživala raje v manj adrenalinskih vožnjah.

Noč prespimo kar na enem od počivališč ob avtocesti.

2.Dan: CINQUE TERRE; MONTEROSSO AL MARE – VERNAZZA – CORNIGLIA – MANAROLA – RIMAGGIORE

Po zajtrku se odpravimo do La Spezie izhodiščne točke za obisk Cinque Terre. Morda ker je nedelja, a kar s težavo najdemo parkirišče primernega za našega Vana (44.11522, 9.803994). Sledi kratki sprehod do železniške postaje in nakup celodnevnih kart za vlak s katerimi se bomo vozili med vasicami.

Cinque Terre v dobesednem prevodu pomeni pet dežel. V bistvu pa je to 18- kilometrski pas severozahodne obale Ligurskega morja s številnimi zalivi, klifi in strmim reliefom. Vasice si od juga sledijo takole: Rimaggiore, Manarola, Corniglia, Vernazza in Monterosso al Mare. Območje Cinque Terre skupaj s sosednjim parkom Porto Venere in bližnjimi otoki Palmaria Palmaria, Tino in Tinetto spada na Unescov seznam dediščine od leta 1997. Med vasicami se lahko sprehodite, popeljete z vlakom ali pa z ladjami po morju.

Manarola je prva vasica, ki jo obiščemo. Zgrajena je na skali dobrih 70 m nad morsko gladino in velja za najbolj romantično ter šarmantno od petih vasic. In čeprav nima prave plaže se pogumni znajdejo in ohladijo v morju, kar s skokom iz skal. Mi se samo sprehodimo in uživamo v ozkih, tlakovanih ulicah.

Sledi zopet vkrcanje na vlak in vožnja do najbolj severne vasice Monterosso al Mare. Monterosso je največja od petih vasic in z dolgo peščeno plažo. Razdeljena je na dva dela s srednjeveškimi stolpom Aurora. Malo nas je zmotila gneča tu, ki se je praktično vila po celi vasi, zaradi katere smo kar hitro pobegnili iz vasice.

Do naslednje vasice Vernazza se odpravimo kar peš, kar iskreno mogoče ni ravno bila najbolj pametna odločitev, saj to ni enostaven sprehod ampak že pravi pohod, ki ga otežijo še stopnice, ki se kar ne končajo ter visoke temperature.

Malo postanemo vsi sitni, eni malo bolj in to pokažejo, drugi pa raje uživamo v razgledu, kadar se ta pokaže. Po nekje dobri uri in pol hoje končno prispemo v Vernazzo.

Vernazza je majhna ribiška vasica in velja za eno od najlepših vasic v Italiji. Zgrajena naj bi bila okoli leta 1000, medtem ko njen srednjeveški grad Balforte okoli leta 1500 z namenom zaščite pred pirati. Vernazza ima malo urejeno plažo.

Do naslednje vasice Corniglia se popeljemo zopet z vlakom. Corniglia leži 100 m nad morsko gladino do nje pa iz železniške postaje pelje potka imenovana Landarina. Del poti predstavlja tudi 377 stopnic, ki jih del naše družine že ima vrh glave.

Vasica je edina od petih, ki nima dostopa do morja, ima pa bogato agrikulturno tradicijo. Nas vasica ni navdušila zato se pošteno utrujeni skupno odločimo, da si pete vasice Rimaggiore, ne bomo pogledali, ampak se raje odpravimo do Vana in dalje.

Za našo prenočitev si izberemo PZA v Cerari. Malo nas preseneti dejstvo, da je prvi PZA že zaprt, nato podobno usodo doživimo tudi v drugem. Zgleda po 19ti uri zvečer v Cerari PZAji niso več odprti. Zato sledi samo ohladitev/umivanje v morju in spanje na enem od bližnjih parkirišč v Cerari.

3.Dan: PIOMBINO – BOLSENSKO JEZERO

Po sicer mirni noči na parkirišču, ki ne velja ravno za varnega, se odpravimo proti Piombinu, kjer parkiramo na free parkirišču za avtodome (42.920799, 10.5333) s čudovitim razgledom nad plažo Macelli. Piombino leži na meji Ligurskega in Tirenskega morja pred otokom Elba.

Najprej se sprehodimo do trga oz. terase imenovan Piazza Bovio s pogledom na otok Elba, v lepem vremenu pa tudi na otoke Montecristo, Giglio Capraia in Korziko. Baje se splača sem priti že samo zaradi tega.

 

Nas pa navduši tudi mesto, po katerem se sprehodimo do Vrat sv. Antonina ali Torrione. Vrata veljajo za najstarejši spomenik Piombina, skupaj s polkrožno utrdbo imenovano Rivellino.

V mestu si lahko ogledate še trdnjavo Populonia, ki izhaja iz 14. stoletja in se nahaja na akropoli nekdanjega Pupluna.

Visoke temperature poskrbijo, da si na plaži Macelli poiščemo ohladitev v morju in počitek do poznih popoldanskih ur.

Nato se premaknemo v notranjost v PZA ob Bolsenskem jezeru.

4.Dan: BOLSENSKO JEZERO – CIVITA – VITORCHIANO – RIM

Noč preživimo na PZAju San Magno ob Bolsenskem jezeru. Bolsensko jezero se nahaja v osrednji Italiji in je vulkanskega in tektonskega izvora. Zgodovinski zapisi kažejo, da je vulkan Vulsini izbruhnil pred letom 104 in od takrat miruje. Jezero ima površino 113 kvadratnih metrov. Primerno je za supanje, kopanje in popoln odklop, če si želiš mir. Samo ti in tu in tam kak ribič.

Po kosilu pospravimo in se odpravimo proti Rimu. Ker pa brez postankov ne gre je Miha izbrskal dva zanimiva mesta za ogled.

Prvo mesto je Civita di Bagnoregio do katerega je edini dostop brv iz bližnjega mesta Bagnoregio. Mesto bi naj bilo zgrajeno pred več kot 2500 leti s petimi mestnimi vrati. Mesto velja za eno najlepših v Italiji, znano kot umirajoče mesto. Za vstop v mesto je potrebno pred brvjo (mostom) plačati. Malo spominja na hrvaški Motovun, vredno ogleda, če se nahajaš kje blizu.

 

Drugi postanek je v mestu, ki morda ne leži na tako spektakularnem mestu, a je nam vsem bil bolj všeč, eden lepših Italijanskih mest. To je srednjeveško mesto Vitorchiano, ki sicer leži tudi na pečini in naj bi imelo začetke v bronasti dobi. Tlakovane ozke ulice z dobesedno tu in tam kakšnim turistom in prijaznimi domačini, ki posedajo na stopnicah pred svojimi domovi. Še zanimivost, stari in novi del mesta se srečata na trgu Piazzale Umberto. Poleg vsega pa imajo pred mestom plačljiv parking za avtodome z elektriko, vodo in klopcami ter lepim razgledom na stari del mesta kjer je možno tudi prespati (42.4715, 12.1723).

V večernih urah prispemo do Rima. Naš Van parkiramo v kamp L.g.p..

5.Dan: RIM – VATIKAN

V zgodnjih urah se iz našega kampa s tramvajem odpravimo v center Rima, nato pa pot nadaljujemo s podzemno do naše prve točke Vatikana. Vatikan je najmanjša neodvisna država na svetu (tako po površini kot po prebivalstvu ). Ime je država dobila po griču na desnem bregu reke Tibere in je uradno prebivališče papeža in ozemlje svetega sedeža. Z množico, ki se vije tu po ulicah vstopimo na Trg sv. Petra. Trg, ki leži pred Baziliko Sv. Petra, je zasnoval Gian Lorenzo Bernini med leti 1656 in 1667. Na trgu poteka več katoliških prireditev, najbolj pomemben pa je trenutek ko na novo izvoljeni papež stopi na balkon in pozdravi vernike.

Bazilike sv Petra žal od znotraj nismo šli pogledat, saj je bila za vstop konkretna gneča (vstop je sicer zastonj). Po prebranih informacijah naj bi nekateri za vstop čakali tudi po dve ure, za kar pa iskreno mi nimamo potrpežljivosti. Cerkev so zasnovali Michelangelo, Donato Bramante, Carlo Maderno in Gian Lorenzo Bernini. Bazilika naj bi bila pokopališče svetega Petra, enega od apostolov Jezusa.

Za ovinkom (ali pa sledite kar gneči) se nahajajo Vatikanski muzeji; muzej krščanstva in galerije. V njej so razstavljene umetnine, ki so jih skozi zgodovino zbrali papeži. Zbranih naj bi bilo več kot 70.000 del, razstavljenih pa okoli 20.000.

Otroke so navdušile mumije, pa kipi faraonov oz. sarkofagi, mene pa Sikstinska kapela. Sikstinska kapela je mesto, kjer se izbere novega papeža in je polna fresk.

Moram priznati, da nam je vsa gneča v muzejih in kapeli odvzela veselje, da bi počasi uživali.

Naslednja točka je Castel Sant’Angelo oz. Angelskega grada. Izdelavo gradu je za svojo družino naročil česar Hadrijan, kasneje pa so grad uporabljali za trdnjavo papeži, danes pa je muzej. Nekoč je bila to največja stavba v Rimu.

Čez most Ponte Sant’Angelo, ki je bil zgrajen leta 134 po navodilu cesarja Hadrijana za premostitev Tibere se odpravimo do Panteona. Panteon je nekdanji rimski tempelj, narejen v času vladavine cesarja Avgusta. Ena najbolj ohranjenih rimskih stavb, trenutno pa ima funkcijo cerkve.

Miha nas nato vodi do Trga Piazza Navona. Trg je nekoč bil stadion na katerem so Rimljani gledali igre. Na trgu so trije vodnjaki: Vodnjak štirih rek, Neptunov vodnjak in Fontana del Moro.

Če sledite gneči pridete do najbolj znanega baročnega vodnjaka na svetu. Vodnjak Trevi je z višino 26,3 m in širino 49,15 m tudi največji baročni vodnjak v mestu. Ime vodnjaka izhaja iz latinske besede Trivium, križišče treh poti. Nastopil pa je tudi v filmih kot so: Rimske počitnice, Angeli in demoni, La Dolce Vita … Tu posedanje ob vodnjaku pomeni dobesedno trenje ob vodnjaku.

Rimski Forum so rimljanske razvaline starih vladnih stavb v središču mesta Rim.

Kolosej je nekoč lahko sprejel med 45.000 in 50.000 gledalcev. Uporabljal se je za gladiatorske borbe in razne predstave, zgrajen okoli leta 70 leta. Je največji amfiteater, kar jih je bilo zgrajenih.

Po ogledu Koloseja se odpravimo na metro in z njim do postaje Spagna, kjer zasluženo posedimo na Španskih stopnicah.

135 stopnic sestavlja stopnišče, ki se vije po strmem pobočju med trgoma Trinita dei Monti in Piazza di Spagna.

Za konec dneva pa še sprehod po trgu imenovanem Piazza del Popolo ali Ljudski trg.

Morda smo pričakovali preveč, ampak samo mesto Rim nas ni kaj preveč navdušilo, tako da se odločimo, da je to za nas dovolj raziskovanja mesta Rim in se odpravimo nazaj v kamp navijati za naše košarkarje. Žal pa se našim košarkarjem ne izide.

6. Dan: SLAPOVI MARMORE – ASSISI – GUBBIO

Zbudimo se v deževno jutro, a ker smo uspešno prejšnji dan videli vse kar smo želeli v Rimu, nas dež ne moti. Pospravimo in se odpravimo naprej po notranjosti do zanimivih slapov Marmore.

Slapovi Marmore so umetno narejen slap, ki so ga ustvarili Rimljani. S skupno višino 165m je to najvišji umetni slap na svetu. Za ogled slapa je potrebno plačati vstopnino, ki mimogrede ni poceni, nato pa se sprehodiš od vrha slapa do vznožja slapa. Pohod traja nekje urco, odvisno koliko počitka si vzameš. Slap se zmanjša okoli 13. ure, ko umetno zmanjšajo pretok vode.

Slabo urco stran se nahaja zanimivo rimljansko mesto Assisi (P=43.063632, 12.622021). Mesto, ki leži znotraj obzidja je znano romarsko središče (Rojstni kraj sv. Frančiška) s kar nekaj cerkvami. Po ulicah srečamo veliko menihov in nun, ki so praktično vodiči po mestu. Tlakovane ulice, skoraj nič guzve in super razgled na pokrajino okoli mesta.

Na poti do naslednjega mesta nas preseneti hudo deževje, zato se malo spočijemo, del družine se vrže v šolske obveznosti. Nato pa se dežni oblaki malo skrijejo in čas je za večerni sprehod po mestu Gubbio. Gubbio je občina v skrajnem severovzhodnem delu pokrajine Perugia. Hribi nad mestom naj bi bili poseljeni že v bronasti dobi. Med križarsko vojno naj bi iz mesta v boj odšlo 1000 vitezov, ki naj bi tudi prvi dosegli Sveti grob. Če se nahajate, kje blizu si mesto zasluži obisk, pa če tudi si po njem samo pretegnete noge.

V spremstvu bliskanja, hudega deževja se premaknemo na parkirišče v mestu Sansepolcro.

7. Dan: SANSEPOLCRO – SAN LEO – ŠMARTNO OB PAKI

Po deževni noči se prebudimo v sončno jutro v mestu Sansepolcro. Nekoč imenovan Borgo Santo Sepolcro, zgrajen v 11. stoletju v zgornjem toku reke Tibere. Naša četica se po mestu sprehodi za dobro jutro.

Nato pa z Vanom dalje. Pokrajina tu nas vse preseneti z razgibanostjo, cesta sicer bolj prijetna motoristom, ampak res uživamo v razgledu. Za krajši postanek se ustavimo v vasici Ca’Fusino skozi katero nas po pomoti vodi navigacija (še dobro kajti vasica je vredna postanka). Sredi mesteca na trgu ob cerkvi se ponudi lep razgled tako na naš naslednji cilj San Leo, kot na pokrajino pod vasjo.

San Leo je starodavno mesto, ki se nahaja na pečini, ki iskreno izgleda, kot da se bo vsak čas odtrgala. Mesto spada na seznam najlepših malih mest v Italiji in ga je celo Dante Alighieri omenil v svojem delu Božanska komedija. Za mesto si ni treba vzeti veliko časa, parkira se praktično par minut od centra v obzidju na vzpetini. Splača se tudi povzpeti do trdnjave. Mi smo šli do grada, vstopili pa nismo ker mastno zaračunajo vstopnino. Je pa grad nekoč bil zapor, baje pa do so v njem razstavljene mučilne naprave.

Tu se pa tudi “uradni” del našega potovanja konča. Sledi dolga vožnja z zastoji po italijanski avtocesti in nato po Sloveniji do doma.

POVZETEK/NASVETI:

  • V sedmih dneh smo prevozili 2300 km.

  • Stroški potovanja: Okoli 1000 €.

  • Rim: Za določene znamenitosti je pomembno, da se vnaprej najavite. Rezervirate uro prihoda (Kolosej,..)

  • Rim: Nas ni navdušil, zato smo kar drveli čez.

  • KUŽKI: V Rimu z njimi ne moreš vstopat v znamenitosti.
  • Nočitve/Parkirišča:

1. Na avtocesti do La spezie – Free(44.262791, 9.948913)

2. Cerara – Free (44.045619, 10.0271)

3. Bolsensko jezero – cca 21EUR/dan (42.599941, 11.865674)

4. in 5. Rim, Kamp L.g.p. – cca 25EUR/dan (41.874819, 12.554352)

6. Sansepolcro – Free (43.57, 12.1368)

Leave a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja