NEMČIJA ZA KROMPIRJEVE POČITNICE

Leto 2022 bo pri nas zapisano kot leto Van potovanj, kateremu dodajamo še raziskovanje Nemčije v času krompirjevih počitnic. V devetih dneh smo raziskali dobršen del južne Nemčije. Poskrbeli smo, da je bilo potovanje zanimivo za naše najmlajše člane pa tudi za moje želje po obisku zgodovinsko pomembnih točk. Vse lokacije PZA na katerih smo spali, najdete med POVZETKI.

1. Dan: ŠMARTNO OB PAKI – KONIGSSEE

Prvi dan zaznamuje dolga peturna vožnja po avtocesti čez Slovenijo in predor Karavanke naprej po avtocesti Avstrije do našega prvega cilja (prenočišča) v Nemčiji. Otroci si krajšajo vožnjo z igranjem igric, jaz s pogledom na gore in jesensko obarvane gozdove. Naš današnji cilj je PZA ob Kraljevem jezeru (Konigssee).

2.Dan: KONIGSSEE (KRALJEVO JEZERO ) – EAGLE’ S NEST (ORLOVO GNEZDO ) – PZA BERNAU

Po presenetljivo mrzli noči in okrepčilnem zajtrku se odpravimo na sprehod do Kraljevega jezera.

Kraljevo jezero je naravno jezero v nemški deželi Bavarski, blizu Avstrijske meje. Večina jezera leži znotraj naravnega parka Berchtesgaden. Po jezeru si lahko privoščite vožnjo z ladjico ali pa tako kot mi se odpravite na sprehod in uživate v jesenko obarvanem pogledu na jezero in okoliške hribe, ki ga obkrožajo.

Pot ni speljana okoli celega jezera, ampak samo deloma, tako da se je treba po isti poti tudi vrniti.

Po povratku k avtodomu in krajši malici se premaknemo v Obersalzberg, kjer na parkirišču pod avtobusno postajo parkiramo naš Van in se odpravimo v nakup avtobusnih kart za ogled Orlovega gnezda. Na Orlovo gnezdo se lahko odpravite tudi peš (nekje 3 ure). V vsakem primeru vas na poti spremljajo nori razgledi. Orlovo gnezdo je nacistično zgrajena stavba na vrhu hriba Kehlstein na nadmorski višini 1.834 m. Zgradbo (počitniško domovanje) je financirala nacistična stranka za 50. rojstni dan Adolfa Hitlerja leta 1939 leta, ki pa se je uporabljalo pogosto za pogostitev pomembnežev. Malo manj pa ga je uporabljal sam Hitler, ki se je bal višine. Danes tu stoji restavracija in je v lasti dobrodelne organizacije. Potem ko se “izkrcaš” iz avtobusa se sprehodiš po 124 metrov dolgem tunelu do dvigala, ki te odpelje še zadnjih 124 metrov do gnezda, lahko pa greš tudi peš kot je večinoma storil Hitler, saj naj bi se bal udara strele.

Na vrhu vas čaka nor skoraj 360 stopinj razgled na okoliške Bavarske Alpe, jezero Konigsse in dolino. Mi si privoščimo daljšo pavzo in malico z razgledom v družbi vran. Za preganjanje dolgčasa, pa še kak kamniti stolp postavimo. Zelo obiskana turistična točka.

Za zadnjo točko dneva se odpravimo k jezeru Chiemsee na PZA Bernau. PZA se nahaja na parkirišču teniškega centra Bernauer in ponuja vse storitve (tuše, WC, elektriko…). Ker je vikend dobimo še zadnji prostor kar pred vhodom v tenis center.

3.Dan: KIMSKO JEZERO ( CHIEMSEE) – HERRENINSEL (MOŠKI OTOK) – MUNCHEN

Zajtrk na PZA nato pa premik k Kimskem jezeru, natančneje v mesto Prien. Kimsko jezero je jezero ledeniškega porekla in je največje Bavarsko jezero, tako imenovano Bavarsko morje. Na njem se nahajajo trije večji otoki: Herreninsel (Moški otok), Fraueneninsel (Ženski otok) in Krautinsel (nenaseljen, ime pa je dobil po rastlinstvu). Jezero ima površino 79, 9 m2 in leži približno na sredini med nemškim mestom Rosenheim in avstrijskim mestom Salzburg. Iz Priena vozijo ladjice do otokov. Vožnja z ladjo traja približno 15 minut.

Herreninsel znan tudi kot Herrenchiemsee je največji od treh otokov s skupno površino 238 hektarjev. Na otoku se nahaja samostan zgrajen okoli leta 620 ter grad Herrenchiemsee. Herrenchiemsee je grad, ki se je začel graditi 1878 leta po naročilu kralja Ludvika II. in bi naj bil približek francoskega Versailles, vendar ni bil nikoli dokončana. Sam kralj je v nedokončanem dvorcu bival le nekaj dni (9 do 10dni).

Z otroci se najprej sprehodimo po različnih potkah okoli dvorca, nato pa se ob uri (ob nakupu karte za ogled notranjosti se vam na karti določi tudi ura ogleda) odpravimo na voden ogled notranjosti dvorca. Moram reči, da smo vsi navdušeni odšli iz njega. Dvorec je od znotraj impresiven (slikanje od znotraj ni dovoljeno. ). Sobe so polne lestencev (53), zlata (bojda samo 5 kg skupno v celem dvorcu) in zanimivih fresk. Le malo preveč posvečeno Kralju Ludviku XIV. Vstop prepovedan psom zato Ruby in Miha ostaneta zunaj.

Zopet se odpravimo z Vanom dalje proti Münchnu in sanjam marsikaterega nogometaša stadionu Allianz Areni.Od leta 2005/06 tu igrata dva tekmovalna kluba, manj znani TVS 1860 München in zelo znan FC Bayern München. Stadion sprejme okoli 75,000 gledalcev. Stroški gradnje so bili vrtoglavih 340 milijonov. Parkirišče stadiona se, kadar ni tekmovalni dan prelevi v PZA in bo tudi naše prenočišče za naslednji dan.

Po žar dobrotah našega žar mojstra Miha, se odpravimo na ogled stadion, seveda v želji da se sprehodimo po zelenici igrišča. Žal pa tako daleč ne pridemo, saj so vsi možni termini za naslednje dni zasedeni. Moram dodati, da je moški del družine doživel rahlo razočaranje, vseeno je ati poskrbel za nakup žoge v trgovini stadiona. Večer preživimo na parkirišču stadiona v družbi avtodomarjev iz Slovenije, Italije, Nemčije,…

 

4.Dan: MUNCHEN: HELLABRAUNN ZOO – MARIJIN TRG ( MARIENPLATZ ) – OLIMPIJSKI PARK ( OLYMPIA PARK )

München je glavno in z 1,5 milijona najbolj poseljeno mesto Zvezne dežele Bavarske in tretje največje mesto v Nemčiji. Mesto je sestavljeno iz 25 okrožij, samo ime München pa izhaja iz besede menihi (Benediktinski red menihov, ki so vodili samostan na kraju, ki je kasneje postalo staro mesto München).

 

 

Z metrojem se odpravimo do živalskega vrta Hellabraunn, ki se razteza na skoraj 40ih hektarjev zemlje.

Nahaja se na desnem bregu reke Isar, v južnem delu Münchna. Je eden redkih živalskih vrtov, ki dovoli pse in se ukvarja z ujetniškim razmnoževanjem ogroženih vrst. Tjašo so navdušili pingvini, Miha volki, Aljaža bivoli in Žiga opice. Vsi pa smo mnenja, da smo že bili v boljšem živalskem vrtu, ki je ponujal več (namig Valencija).

Utrujeni se odpravimo na metro in z njim do Marijinega trga, ki je od leta 1158 glavni mestni trg Münchna. Marijin steber, ki stoji sredi trga so postavili leta 1638 za ovekovečenje tridesetletne vojne in koncu švedske okupacije.

Ena izmed najbolj impresivnih stavb trga je Nova mestna hiša, ki leži na severnem delu trga in ima v njej sedež občinski svet. Na trgu nas preseneti gneča, ki je iskreno do sedaj drugod nismo začutili. V iskanju neke pametne restavracije (predvsem s ponudbo klobasic), se pošteno namučimo, saj so vse gostilne polne. Na koncu pristanemo na picah, kar pa seveda otrokom še najbolj ustreza. Po kosilu si ogledamo še katedralo imenovano Frauenkirche ( Stolnica Naše ljube gospe ). Stolnica je simbol glavnega bavarskega mesta in sedež nadškofa.

Mihu uspe končno najti tudi klobasice, vendar pa si on na koncu naroči sendvič s kuhano šunko, Žiga pa namesto njega preizkusi klobasice.

Zanimiva točka ogleda v Münchnu je tudi Olimpijski park (Olympiapark).

Olimpijski park je bil zgrajen za poletne olimpijske igre 1972. Od takrat pa se uporablja tako za športne aktivnosti, kot tudi za glasbene in verske prireditve. Ob parku se nahaja tudi BMW razstavni salon kjer je vstop prost; otroke so predvsem navdušili motorji, Tjaša pa je že zbirala ideje za svoj prvi BMW . Pika na i je bil obisk Olimpijskega stolpa (Olympiaturm ). Stolp se nahaja v sklopu olimpijskega parka in ima skupno višino 291 m. Razgled iz njega pa je ob sončnem zahodu in začetku mraka spektakularen.

Utrujeni se vrnemo do našega Vana k počitku.

5.Dan: KONCENTRACIJSKO TABORIŠČE DACHAU – ZUGSPITZE – GARMISCH – PARTENKIRCHEN

Ob “prazniku” Spomina na mrtve si ogledamo Koncentracijsko taborišče Dachau.

Koncentracijsko taborišče Dachau je bil ustanovljen marca leta 1933, kot zapor za politične zapornike. Po letu 1938 je začelo naraščati število judovskih zapornikov in v letu 1942 so zgradili še krematorij.

V Dachau naj bi bilo med leti 1933 do 1945 okoli 200.000 zapornikov, vendar pa je to samo okvirna številka in ne vključuje tistih, ki so izginili med leti 1933 in 1939. Nad zaporniki so izvajali hudo fizično nasilje, bili so poskusni zajčki za razne medicinske eksperimente in prisilni delavci v nemogočih razmerah. Morda res dandanašnjim otrokom težek in “nerazumljiv” spomenik, vendar pa je sama zgodba taborišča tako dobro prikazana, da enostavno tudi otroci pridobijo neko znanje in informacijo, katera ne bo samo prebrana v zgodovinskih učbenikih.

Od tu se napotimo proti Garmisch – Partenkirchnu, ki leži ob vznožju najvišjega dela Bavarskih Alp in nedaleč od avstrijske meje; znano zimsko športno središče.

Z gondolo se popeljemo na najvišji vrh Nemčije Zugspitze z nadmorsko višino 2.962 metrov. Cena gondole za petčlansko družino znese okroglih 150€ (krožna pot), zraven pa še 8€ za parkirišče. Jaz bi šla raje peš, otroci pa so hvaležni Mihovi denarnici. Vsekakor pa smo vsi uživali na treh stopinjah z lepim razgledom v snegu in prvem kepanju v sezoni 2022/2023, čeprav nas je konkretno zeblo. Za pot nazaj smo izbrali vožnjo z vlakom (vse v ceni), ki pa ni nič posebnega.

 

Za zaključek dneva se parkiramo v PZA Alpencamp am Wank in po večerji odpravimo na sprehod v mesto. Mesto dobesedno sameva (1. nov), vseeno pa se že vidijo prve priprave na prihajajoče božične – novoletne praznike.

6.Dan: GARMISCH – PARTENKIRCHEN (SMUČARSKO SKAKLNI CENTER ) – FUSSEN ( NEUSCHWANSTEIN) – KAMP LEGOLAND

Kavica in zajtrk z razgledom na gore, nato pa počasi na pot. A brez naslednjega postanka ne gre.

Smučarsko skakalni center Garmisch – Partenkirchen (Olimpijski ) na katerem naš Žiga upa, da bo nekoč nastopil in je verjetno sanje vsakega mladega smučarskega skakalca. Najvišja skakalnica je visoka 125 m in je del vsakoletne svetovne smučarsko skakalne turneje.

Sledi krajša vožnja do Fussna, kjer naš Van zapustimo na urejenem parkirišču in se odpravimo na 45 minutni sprehod do grada Neuschwanstein.

 

Grad je postavil Ludvik II. okoli 1889 leta in leži na pečini nad mestom Hohenschwangau. Grad je nastopil v kar nekaj filmih (Ludvik II., The Great Escape…) in risankah (Uspavana lepotica,..). Notranjosti gradu si ne pogledamo, se pa sprehodimo še do Marienbrucke; visečega mosta zgrajenega okoli leta 1845 s katerega se vam ponudi meni osebno najlepši razgled na grad. Skoraj zagotovo pa na njem ne boste niti minuto sami.

Naša naslednja točka je najbolj pričakovana točka najinih otrok na tem potovanju. Končno smo na poti v Kamp Legoland, kjer bomo preživeli kar 2 dni. Kamp smo rezervirali vnaprej, saj je zaradi praznikov in počitnic povpraševanje veliko in kolikor smo gledali ves čas poln. Vstopnice za sam zabaviščni park pa so v kombinaciji s kampom (5 članska družina = 270 € za dva dni).

7. IN 8. Dan: LEGOLAND

Legoland je zabaviščni park s tematiko Lego na kar 140 hektarjih površine in sestavljen iz okoli 55 milijonov lego kock. Je eden od sedmih zabaviščnih parkov z isto tematiko.

Dva dneva zabaviščnega parka, ki starše bolj utrudi kot pa njihove otroke. Ena vožnja, pa druga vožnja in čakanje v vrstah, ki so za nekatere vožnje tudi po eno uro. Legoland je primeren predvsem za otroke od 4 do 10 let. Malo je gužvo drugi dan prestrašila napoved slabega vremena in posledično smo v nekaterih vožnjah lahko uživali celo večkrat.

En dan pa je skoraj premalo za obisk zabaviščnega parka, saj zaradi čakanja v vrstah v času odprtja parka (v tem času od 10.00 do 17.00), ne uspeš vsega pogledat.

Kljub nizkim temperaturam smo vztrajali v zajtrku in večerji na prostem pred Vanom.

Po dveh dneh Legolanda sledi check out okoli 18ih in premik iz kampa do PZA v Rothenburg ob der Tauber.

9.Dan: ROTHENBURG OB DER TAUBER – NURNBERG – PASSAU

Rothenburg ob der Tauber je mesto v okrožju Ansbach, zvezne dežele Mittelfranken na Bavarskem v Nemčiji. Znano predvsem po zelo dobro ohranjenem srednjeveškem starem mestnem jedru. Je del romantične ceste skozi južno Nemčijo. Kljub suhi noči in jutru se naenkrat nebo odpre in žal zaradi pomanjkljive dežne opreme, si mesta na koncu ne moremo pogledati. Ostane tako na spisku želja za prihodnjič.

V upanju da vremenska napoved za preostanek dneva drži, se odpravimo do Nürnberga. Mesto Nürnberg leži ob reki Pegnitz in kanalu Ren-Majna-Donava, približno 170 km oddaljen od Münchna. Med leti 1945 in 1946 so tu potekali nürnberški procesi; nemški častniki, ki so sodelovali pri vojnih zločinih so stopili pred mednarodno vojno sodišče.

Našega konjička parkiramo in se odpravimo proti mestnemu obzidju, ki obdaja staro mesto Nürnberg in je dolgo kar 5 kilometrov in bi naj skupaj z gradom veljal za eno najmočnejših srednjeveških obrambnih sistemov. Naša posebnost je res tavanje po ulicah, ki so za soboto dokaj prazne, vendar pa mogoče ravno zaradi tega še bolj v njih uživamo. Navdušujejo nas mostovi nad kanali in Miha zopet fantazira o vožnji po kanalih. Tu so tudi pol – lesene hiše, ene rdeče druge bele.

Med sprehodom najdemo tudi Muzej igrač. Nürnberg naj bi imel 600 letno tradicijo izdelave igrač, ki naj bi segala v sam srednji vek (lutke) pa do danes, ko imajo najpomembnejši sejem igrač. Otroke najbolj seveda navduši igralnica znotraj muzeja.

Naš pohod nas pelje mimo Sv. Sebald , cerkve, ki izhaja iz leta 1225 in naj bi bila originalno grajena v romantičnem slogu v 17. stoletju pa so jo dokončno prenovili v baročni slog.

Še malo hoje v hrib pa smo že pri gradu (Nuremberg Burg ), znotraj si ga ne pogledamo, vseeno pa se iz njegovega obzidja odpre lep razgled na mesto.

Na glavnem trgu (Hauptmarkt) si na tržnici privoščimo pojedino v kioskih. Eni izberejo pomfri, drugi pomfri pa klobasica, tretji “drei in Weckla” (sendvič s 3 klobasicami), jaz pa izberem shawarma. Hrana je dokaj ugodna, le malo je treba v vrsti postati.

Iz enega trga na drugi; Lorenzer platz, na katerem pa je že pravo božično vzdušje s ponudbo kuhanega vina. Tjaša dobi šalčko, Miha pa se pogreje.

Pri izhodu iz obzidja se napotimo v še eno ulico, ko nas “prijazni” gospodje začnejo opozarjati na znake, napise in slike (prepoved pod 18. let). Miha si vseeno pogleda ponudbo, mi pa raje počakamo na “varnem”.

Da ne bi vožnja domov bila predolga, se odločimo narediti postanek v Passau, kjer prespimo na parkirišču ob reki Donavi.

10. Dan: PASSAU – ŠMARTNO OB PAKI

Passau se nahaja v Spodnji Bavarski, znano tudi kot Mesto treh rek, saj se tu Donavi priključita reka Inn iz juga in Ilz iz severa.

Po zajtrku se odpravimo kar peš do enega od mnogih pristanišč rečnih križark, ki od tu vozijo vse do Dunaja ali celo Budimpešte. Nato se prestavimo z Vanom bližje mesta in se napotimo na ogled le tega. Ob reki Donavi se sprehodimo do sotočja reke Donave. Ilz in Inn. Nato pa po mestu med ulicami, vse do katedrale Sv. Stephena, v kateri se naj bi nahajale druge največje orgle na svetu. Mesto je ravno prav veliko za dopoldanski sprehod in pikica na i v zaključku tega potovanja.

Ostane nam še samo slabih pet ur vožnje do doma.

POVZETEK:

= Stroški potovanja:

PZA = 114EUR

Legoland = 270EUR za 2 odrasla in 3 otroke

ZugSpitze = 150EUR gondola družinska

Ostale vstopnine (Zoo, parking, muzej, metro, hrana, pijača, vinjete, cestnine…) = cca 600EUR

Gorivo = cca 350 EUR

Vse skupaj z gorivom cca 1500EUR

= Prevoženi kilometri: 1900 km

= V Legoland Ni možen vstop s psom, ponujajo pa možnost Hotela za pse.

= Maske so obvezne na avtobusih in ladjah. Če je nimaš s sabo, jo je možno kupiti na mestu

= V času počitnic ( krompirjevih…) je pametno kamp v Legoland rezervirati vnaprej.

= VSTOPNICE za ogled Allianz arena raje kupite vnaprej, drugače boste lahko ostali brez ogleda.

= Orlovo gnezdo je nekje 3h pohoda po baje zelo lepi pohodniški poti, vsekakor pa je za otroke tudi sama vožnja z busom doživetje.

= LOKACIJE NOČITEV:

1.Dan: PZA Konigssee 20 EUR/dan

2.Dan: PZA Chiemsee 26 EUR/dan

3. in 4. Dan: PZA Munich Allianz Arena 15 EUR/dan

5.Dan: PZA Garmisch 26 EUR/dan

6. in 7. Dan: Kamp Legoland

8.Dan: PZA Rothenburg 12 EUR/dan

9.Dan: P Passau Free

2 thoughts on “NEMČIJA ZA KROMPIRJEVE POČITNICE”

  1. Super potopis in potep, ki bi bil tudi nam zelo všeč. Vsakič, ko se peljamo skozi Nemčijo kam proti severu, si rečemo, da naslednjič pa … ampak še ni prišla na vrsto.

Leave a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja