POTOPIS VALENCIA-CARTAGENA-MALAGA-SEVILLA

Po dolgem času [malo več kot 4l] , smo se zopet družinsko odpravili na letalo. Najprej sva iskala karte samo za naju, saj sva imela načrt obisk Valencije in nato raziskovanje z motorjem. Na koncu sva se odločila, da vseeno potujemo družinsko. To je bil že Tjašin 9. let z letalom, Žigov 8. in Aljažev 1. Let sva tokrat rezervirala iz Trevisa z Ryanair v Valencijo in povratek iz Seville v Treviso. Potovanje pa sva omejila na slabih pet dni.

1.Dan LET IZ TREVISA V VALENCIJO

Let smo imeli v popoldanskih urah, tako da nekega hitenja ni bilo potrebno. Tjaša in Žiga sta šla celo v šolo. Pot do Trevisa je potekala brez težav, če odštejem, da je Miha malo nasprotoval navigaciji in smo rahlo krožili po nepotrebnem. Parkirišče sva rezervirala kar na letališču, saj je bilo zelo ugodno, izbrala sva parkirišče B2 preko strani ParkVia. Tudi s prtljago, ki me je najbolj skrbela, saj zraven 3 otrok rabiš nekaj dodatne opreme, ni bilo težav, pa čeprav ima Ryanair posebne zahteve in je prtljaga zelo omejena [lahko pa dokupite večjo, mi smo imeli kar osnovno].

Protokol na letališču je presenetljivo minil en, dva, tri in že smo čakali na vzlet. To je bil res poseben trenutek za Aljaža, saj je bil to njegov prvi let. Pri vzletu in pristanku smo si pomagal z bombončki in tako premagovali pritisk v ušesih, let pa je minil z igranjem igric in pogledovanjem skozi okno.

Po izkrcanju smo se odpravili iskat taxi, ki bi nas odpeljal do prenočišča, a sva naletela na težavo. Večji taxi za 5 je potrebno naročiti, kljub temu da je na samem letališču polno taksijev. Problem je bil tudi, ker vsi taksisti nimajo otroških sedežev in tako je bilo potrebno počakati na pravega. Na koncu smo se peljali z dvema taksijema čeprav smo kasneje ugotovili da bi bilo ugodneje uporabiti metro. Po prevzemu apartmaja smo se odpravili spat in tako zaključili prvi dan.

2. DAN VALENCIJA

Ker sva prejšnji večer ugotovila, da se trgovine odprejo šele po deveti uri, smo pošteno povlekli spanje. Po zajtrku, ki sta ga priskrbela Žiga in Miha, smo se odpravili na metro in z njim k Bioparku.

To je živalski vrt z naravnimi habitati za živali, vključno z levi, žirafami, gorilami in sloni. Razprostira se na 100.000 kvadratnih metrov. Z Mihom sva se odločila, da bomo raje obiskali Biopark in izpustili AKVARIJ [ l ICEANOGRAFIC ], kljub temu pa ga, če ste več dni v Valenciji priporočamo. Otrokom je bil Biopark izredno všeč, sploh Madagaskar del, kjer hodiš dejansko med lemurji in ostalimi živali , oni ti pa poskakujejo nad glavo in jih dejansko vidiš od blizu. Tudi ostale živali so otrokom dokaj vidne. Pravi hit pa so seveda gorila, nosorogi, lev in lemurji.

Iz živalskega vrta nas je pot vodila pot do Mercado Central. To je tržnica in je ena največjih v Evropi, ima okoli 350 stojnic.

Tu najdete vse od sadja do svežega mesa, tudi prigriznete lahko kaj . Otroci so si privoščili sveže sadje, midva pa sendviče s pršutom, sicer sva upala na lokalno toplo hrano, a je pri lokalu bila taka gužva, da se nama ni dalo čakati in gledati kako drugi jedo. Sva si pa zunaj tržnice privoščila paello.

 

Sledil je ogled žal samo zunanjosti Lotja de la sede, zgrajene med letoma 1482 in 1548 in ena od glavnih turističnih znamenitosti v mestu. UNESCO jo obravnava kot svetovno kulturno dediščino od leta 1996, saj ima mesto izjemno univerzalno vrednost. V celoti je izjemen primer posvetne stavbe v poznem gotskem slogu, ki dramatično ponazarja moč in bogastvo velikega sredozemskega trgovskega mesta. To je stavba v kateri je nekoč potekalo trgovanje z vsem, nekaj od tega so olja, svila itd..

Ker sem še vedno upala, da bom končno poskusila kak tapas, smo se ustavili v enem baru na poti. Miha je spil en lokalni pir, jaz pa končno kavo, otroci sok. Tapas sicer tipičen, ampak še kar ne to kar sem iskala jaz. U bistvu sem na koncu ugotovila da sem o tapasih imela napačno predstavo.

Brez ogleda Mestne katedrale alternativno znane kot Marijina stolnica ali stolnica v Valenciji ne gre. In je še ena pomembnejših znamenitosti Valencije.

To je župnijska rimskokatoliška cerkev v Valenciji. Posvečena je bila leta 1238, s strani prvega škofa Valencije po rekonkvisti. Ogled cerkve je plačljiv. In ker otrokom ogledi cerkev niso nekaj preveč zanimivi, smo odšli naprej in se sprehodili skozi Vrtove Turie ali Jardin del Turia.

Vrtovi, ki so dolgi kar devet kilometrov, so posledica preusmeritve struge reke Turie po poplavi leta 1957. Tu lahko poležavate, imate piknik, tečete, kolesarite ali pa se enostavno kot mi sprehodite po njih. In če potujete z otroki je to idealni kraj, saj ponuja otroška igrišča, eno večjih je Guliverjevo, ki je popolnoma brezplačno. Nudi pa tobogane po sami figuri Guliverja, seveda tudi starši si tu lahko daste duška.

Iskreno, če bi bila sama bi si privoščila kolesa, ki so v Valencii zelo dostopna, tako pa smo veliko hodili.

Brez naslednje znamenitosti pa si Valencije ne predstavljam, saj je simbol mesta. To je Mesto znanosti in umetnosti.

Ta se nahaja na koncu nekdanje struge reke Turie. Mesto sta izoblikovala arhitekta Santiago Calatrava in Felix Candela. Začetek gradnje je bil leta 1996, končan pa leta 1998. Mesto je sestavljeno iz naslednjih stavb: L’Hemisfèric [IMAX kino, planete rij in laserium], El Museu de les Ciències Principe Felipe [interaktivni muzej znanosti, ki spominja na okostje kita], L’Umbracle [botanični vrt, v katerem rastejo avtohtone rastlinske vrste Valencije], El Palau de les Arts Reina Sofia [operna hiša in uprizoritveni center umetnosti], L’Agora [pokrit trg, v katerem se odvijajo koncerti in športni dogodki] in večini najbolj znan L’Oceanogràfic [akvarij, največji oceanografski akvarij v Evropi s 110.000 kvadratnih metri in 42 milijoni litrov vode]. Mi smo se tu le mimo sprehodili in uživali v zunanjosti, saj smo imeli cilj plažo.

In ker je bila nam najbližja, smo izbrali plažo; Platja de Llevant.

In ko pri nas že nosimo dolge rokave, so tu še veselo v kopalkah. Naša korenjaka Žiga in Aljaž, sta se kar pognala v valove. Ostali pa smo se prepustili poležavanju na plaži.

Dan pa smo zaključili s sprehodom mimo stadiona Mestalla, kjer je ravno potekala tekma in so domačini vodili.

3.DAN CARTAGENA

Po zajtrku se Miha odpravi po naš rent a car, s katerim se poslovimo od Valencije in odpravimo proti našem naslednjem cilju Cartageni.

Iz avta si na hitro ogledamo Alicante. Kmalu nas lakota ustavi v simpatični restavraciji Patio Andaluz, kjer si z Mihom privoščiva mešano paello za dva.

Otroci pa si zaželijo pice, ki je veliko manjša, a dražja kot pri nas.Pot nas vodi do La Mange [rokav]. Ima zanimivo geografsko postavitev, ki je prepoznaven simbol obale Murcie. Turistično naselje, ki se razprostira na približno 24 km od Cabo de Palos do Punta del Mojon in je meja naravnega slanega jezera; imenovanega Mar Menor. Plaža La Manga je super in jo priporočam,

mi pa smo se vseeno odpeljali naprej v iskanju plaže Calblanque, ki naj bi bila ena najlepših in dostopna od septembra naprej, a žal je bila pot do nje zaprta, kar je veliko razočaranje.

Poskusimo s plažo Paradiso, vendar je polna muh, zato se odpravim kar v Cartageno in na plažo Cala Cortina. Plaža je super, parkirišče zraven. Prepustimo se uživanju na plaži.

Čas je, da prevzamemo novo prenočišče v Cartageni. Po prevzemu, pa se odpravimo raziskovati mesto. Sprehodimo se do Parque Torres, kjer se nahaja grad Concepcion. Grad je zanimiv kot arhitekturni in utrdbeni objekt. Poleg tega je čudovita platforma, ki ponuja čudovit razgled na mesto in zaliv. Tu srečaš tudi pave, svobodno hodijo po njenem ozemlju.

Pot nas iz njega vodi na sprehod po pristanišču, ki je res slikovito.

Od tu pa po ulici CalleMayor [glavna ulica Cartagena], ki je dobila ime po županu Calle. V zadnjih dveh stoletjih so tu zgradili številne edinstvene zgradbe. Med njimi je razkošna palača Aguirre, zgrajena v secesijskem slogu, v kateri je regionalni muzej sodobne umetnosti.

Tu je še vreden ogleda Rimski amfiteater, katerega ruševine so odkrili v prejšnjem stoletju Niti domačini niti zgodovinarji dolgo časa niso vedeli o njegovem obstoju. Znano je, da je bilo v tem kraju katedrala in bizantinska nakupovalna četrt. Znanstveniki menijo, da je bila zgradba eno največjih gledališč v rimskem imperiju.

4. DAN MALAGA

Poslovimo se od Cartagene in se odpravimo proti Malagi. Malaga je ena od provinc, ki sestavlja skupnost Andaluzijo. Andaluzija je najbolj naseljena in druga največja avtonomna skupnost v Španiji. Poleg Malage jo sestavljajo; Almería, Cadiz, Cordoba, Granada, Huelva, Jaén, ter njeno glavno mesto Sevilja.

Po poti občudujemo okolico, ki je na trenutke prav dih jemajoča, na trenutke pa smo prav pošteno ugibali, kaj se skriva pod rastlinjaki. In teh je velikoooo.

In ko sem vmes iskala, če se splača kaj pogledat, na skoraj štiri ure dolgi vožnji, sem našla Balcon de Europa v kraju Nerja. Je glavna atrakcija tega kraja in privablja turiste iz celega sveta. Ponuja čudovit razgled na morje in okolico, pod njim pa je super plaža. Vendar je mi nismo izkoristili.

Pot smo nadaljevali v iskanju plaže in našli eno ob kateri smo avto lahko parkirali, Playa Penoncilla Torrox, plaže se tu vrstijo eno za drugo, mi smo pač izbral to.

V Malagi priporočam ogled gradu Gibralfaro, ki stoji na 130 m visokem hribu in je največja mestna znamenitost. Na poti v hrib se vam ponuja razgled na mesto, če pa si želite ogledati notranjost obzidja pa je plačljivo.

Le kratek sprehod stran je naslednja znamenitost; palačna trdnjava Alcazaba. Zgradili so jo muslimanskem vladarju Hammudidi. Tudi za Alcazabo potrebujete vstopnico, lahko ju kupite tudi v kombinaciji z Gibralfaro.

Sprehodimo se še po mestu do stolnice, to je renesančna cerkev. Njena notranjost je izdelana v renesančnem slogu. Okoli nje pa je nasad pomaranč, ki pa so žal v času našega obiska bile še zelene.

Dan končamo s piknikom na plaži.

5. DAN GIBRALTAR IN SEVILJA

Preden se poslovimo od morja, se še enkrat ustavimo na plaži, tokrat na Estepona central beach, kjer si Miha in Žiga privoščita igranje nogometa, Tjaša in Aljaž pa igranje v mivki. Morje je tu malenkost hladneje. Pa tudi veter in valovi močnejši. Vseeno še zadnjič zaplavamo.

Gibraltar je čezmorsko ozemlje Združenega kraljestva Velike Britanije in Severne Irske

.

Leži v jugozahodni Evropi na skrajnem južnem koncu Iberskega polotoka in povezuje Severnoatlantski ocean in Sredozemsko morje. To je točka, kjer se najbolj približata Afrika in Evropa. To je tudi edini kraj na katerem živijo opice – berberske opice ali magoti – na prostem. In ta informacija je tista, ki navdušuje otroke, saj se sprehajate med njimi in njihovimi mladiči, one pa te spremljajo [včasih skočijo nate, kot se je to zgodilo Tjaši], vidiš kako plezajo po avtih in kako taksistom ni več to nič posebnega [Pozor tudi kradejo]. Na vrhu 426m visokega grebena vas čaka čudovit razgled, seveda če nimate take nesreče kot mi, ki smo imeli meglo in veter. V primeru lepega vremena vas čaka razgled na Afriko. Tu so tudi bunkerji, ki si jih lahko pogledate, vendar smo mi zopet imeli nesrečo, saj je bil cel greben brez elektrike, tako da nam niso mogli ničesar ponudit. Razočarani pa vseeno nismo odšli, saj so otroci uživali v druženju z opicam.

Če je pri nas že pošteno mrzlo, pa je Sevilja pošteno vroča. Na trenutke je kazalo celo 37°. Okolica pa krave, biki in polja. Ker smo prišli pozno popoldne smo pohiteli z ogledi. Tako smo si šli pogledat.

Plaza de toros; arena v kateri potekajo bikoborbe. Je največja v Španiji in v njej poteka največji festival bikoborbe. Mi smo jo žal pogledali samo od zunaj, saj voden ogled traja 40 min, ki jih pa ni smo imeli. Prost ogled pa ni možen.

Torre del Oro je stražni vojaški stolp zgrajen v namen, da bi se kontroliral vstop v Seviljo po reki. Zgrajen v 13. stoletju in je celo služil kot zapor.

Puente de San Telmo je eden izmed glavnih mostov čez reko Triana v Sevilji.

Plaza de Espana je trg v parku Marie Louise, zgrajen leta 1928. To je trg z veliko fontano, središči, z barvnimi keramičnimi ploščicami in razkošnim paviljonom. In če ste ljubitelj Vojn zvezd, naj dodam da se ta trg pojavi tudi v tem filmu

.

Izpolni pa se mi tudi ena želja [ob treh otrokih, mi je bilo kmalu jasno da se v lokal, kjer plešejo zvečer flamenko, ne bova odpravila]. Naleteli smo na ulično plesalko flamenka, kar je zame bila pika na i tega potovanja.

Plan je bil, da si pogledamo še Alcazar [kraljeva palača, a je bil že zaprt], ter tržnico Mercado de Triana [žal tudi ta zaprta].

6.DAN POVRATEK V SLOVENIJO

Žal je vsega lepega enkrat konec, tako se je naše potepanje tudi končalo v zgodnjih jutranjih urah. Z Ryanairom smo se vrnili v Treviso. V Sloveniji pa nas je pričakala jesen.

 

NASVETI

• Priporočamo, da si vzamete več časa kot smo si ga vzeli mi in si nekatere znamenitosti pogledate v miru, ter še bolj uživate na plažah.

• Vsekakor priporočamo ogled Bioparka oz. živalskega vrta, če potujete z otroki. Če ste kak dan več kot mi, pa tudi akvarija.

• Morje je toplejše pri Valenciji in Cartageni.

• Privoščite si večer v enem od lokalu.

• Nikar ne bodite začudeni; trgovine se vsaj v tem delu odprejo kasneje [tiste večje], zaprejo pa kasneje.

• Mestni utrip pa iskreno zaživi zvečer.

• Ryanair ima res omejeno prtljago [ 40 X 20 X 25], bodite pozorni, tudi če vam pravijo da ne kontrolirajo, mogoče boste vi prvi. Mi smo imeli nahrbtnike [otroci najmanjše iz Decathlona, midva večje, vendar niso bili polni]. Seveda pa lahko doplačate.

• Priporočam tudi obisk Guliver parka.

POVZETEK

Mi smo sicer zadovoljni s številom dni, ki smo jih preživeli v raziskovanju teh krajev. Res je da smo hiteli in videli veliko, ampak smo tudi uživali veliko na plaži. Vsekakor pa bi bilo super ponoviti v dvoje, saj bi si tako privoščila večer v enem od lokalu, kjer ti ob pijači ponujajo različne tapase. Tega žal ob treh aktivnih otrok ni bilo.

Najina želja je da enkrat ponoviva, sicer bo pot drugačna in takrat z motorjem.

Vse slike so tokrat narejene z Huawei p 20 pro, fotoaparat jetokrat zaradi stiske s prtljago ostal doma.

Za stroške in podobne informacije, pa nas lahko kontaktirate: volk.zotroki5@gmail.com. Spremljtae pa nas lahko tudi na IG: @travelingwithvolks.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja